A varázsló kertje

Csáth Géza novellái

Hallgass bele! (részlet)

CD összeállításunk egyszerre kínálja Csáthnak – mint „varázslónak” – a fején belüli színpompás televényt, ezeket az életanyagtól – pszicho-fizikai, filozófiai és költői látomásoktól – roskadozó novellákat, az „ő kertjét”, és bennük a szétmálló és önmagát újraszülő történelmet, a hosszú békekor és a fenyegető erőszak évszázadát, a XX. századot. (Hegedűs D. Géza)

Csáth Géza kétszer született. 1887-ben Szabadkán Brenner Józsefként, aki művésznevén nagyon fiatalon, a Nyugat szellemi körében lett a magyar irodalmi és zenei élet fölfedezettje. Életművének hosszú tetszhalála után az 1970-es években újra berobbant a köztudatba, szülőföldjén is, Pesten is sorra jelentek meg munkái, naplói. Mára már közmegegyezés szerint a késő XX. századi modernség előfutára, tragikus alakját az utódok esszék, szépirodalmi művek sorában idézik meg. Csáth az emberi lélek kiszámíthatatlan, ismeretlen mélységeit kutatja olyan (hangoskönyvünkön is elhangzó) világszínvonalú elbeszéléseiben, mint A béka, A kis Emma, A varázsló halála.

A novellák válogatásakor figyelemmel voltunk a NAT 2012-es változatának a szerzőkre vonatkozó tantervi követelményeire, forgalomban lévő szöveggyűjtemények szövegbázisára és a közép és emelt szintű érettségi vizsga lehetséges témaköreire, tételeire és az azokhoz tartozó feladatokra.

1. A sebész
2. A varázsló kertje
3. Pénzek selyempapirosban
4. Apa és fiú
5. Ópium
6. Anyagyilkosság
1. A sebész
2. A varázsló kertje
3. Pénzek selyempapirosban
4. Apa és fiú
5. Ópium
6. Anyagyilkosság

További ajánlatunk

Júlialepke
borító: Júlialepke>
2 390 Ft
Ha minden jól megy
borító: Ha minden jól megy>
2 390 Ft
Az elvarázsolt világ
borító: Az elvarázsolt világ>
2 390 Ft
A bicikliző tigris
borító: A bicikliző tigris>
2 390 Ft
Kakasszó
borító: Kakasszó>
2 390 Ft
Málna utca 3.
borító: Málna utca 3.>
1 490 Ft
A léggömb elrepül
borító: A léggömb elrepül>
1 490 Ft
Szerelem a palackban
borító: Szerelem a palackban>
1 490 Ft

Hasznos holmik