Barbárok

Móricz Zsigmond novellái

Hallgass bele! (részlet)

A századvég-századelő vidéki világa megrekedt a feudalizmusban. A kiszolgáltatottság, a nyomorúság, a barbárság, az egyszerű parasztemberek, zsellérek, juhászok, cselédek életének naturalisztikus ábrázolásában nincs Móricznál hitelesebb szerző. Írói hitvallása: „Az író nem a levegőből dolgozik, hanem a valóságból. Az író már a maga kísérleti belső kutatásait tárja fel, agya szakadatlanul egy külön önző munkát végez: fotografál, boncol, elemez, csoportosít, feldolgozza kész anyaggá a lénye bűvkörébe került létet.” Válogatott novellái ebből a „kutatásból” nyújtanak ízelítőt Hegedűs D. Géza tolmácsolásában.

Móricz Zsigmond életművének hatása és értékelése napjaink irodalmi közvéleményében rendkívüli változásokon megy át. A Móricz-naplók és más forrásmunkák kiadása, a legújabban kézbe vehető Móricz-monográfia, az „újraolvasó” tanulmánykötetek, a megpezsdült irodalomtörténeti eszmecserék az olvasóközönséget is egy új Móricz-kép megismerésére sarkallhatja. Jóval izgalmasabb, összetettebb az életmű annál, mint amit korábban sulykoltak: Móricz modernsége, kísérletező kedve és ereje a mai olvasót elementáris erővel szólíthatja meg. Formaművészet, nyelvi virtuozitás, tabutémák feszegetése – nem e fogalmak mentén szoktuk az írót jellemezni.

A versek és prózai szövegek válogatásakor figyelemmel voltunk a NAT 2012-es változatának a szerzőkre vonatkozó tantervi követelményeire, forgalomban lévő szöveggyűjtemények szövegbázisára és a közép és emelt szintű érettségi vizsga lehetséges témaköreire, tételeire és az azokhoz tartozó feladatokra.

1. Hét krajcár
2. Judith és Eszter
3. Tragédia
4. Barbárok
1. Hét krajcár
2. Judith és Eszter
3. Tragédia
4. Barbárok

További ajánlatunk

Júlialepke
borító: Júlialepke>
2 390 Ft
Mesék a szerelemről
borító: Mesék a szerelemről>
2 390 Ft
Egypercesek
borító: Egypercesek>
2 390 Ft
Az elvarázsolt világ
borító: Az elvarázsolt világ>
2 390 Ft
Mágia
borító: Mágia>
2 390 Ft
Egyszer elmesélem
borító: Egyszer elmesélem>
1 490 Ft
A szerelmes körtefa
borító: A szerelmes körtefa>
1 490 Ft
Új ember - régi ember
borító: Új ember - régi ember>
1 490 Ft

Hasznos holmik