Barbárok - hangoskönyv

Móricz Zsigmond novellái

Hallgass bele! (részlet)

A századvég-századelő vidéki világa megrekedt a feudalizmusban. A kiszolgáltatottság, a nyomorúság, a barbárság, az egyszerű parasztemberek, zsellérek, juhászok, cselédek életének naturalisztikus ábrázolásában nincs Móricznál hitelesebb szerző. Írói hitvallása: „Az író nem a levegőből dolgozik, hanem a valóságból. Az író már a maga kísérleti belső kutatásait tárja fel, agya szakadatlanul egy külön önző munkát végez: fotografál, boncol, elemez, csoportosít, feldolgozza kész anyaggá a lénye bűvkörébe került létet.” Válogatott novellái ebből a „kutatásból” nyújtanak ízelítőt Hegedűs D. Géza tolmácsolásában.

Móricz Zsigmond életművének hatása és értékelése napjaink irodalmi közvéleményében rendkívüli változásokon megy át. A Móricz-naplók és más forrásmunkák kiadása, a legújabban kézbe vehető Móricz-monográfia, az „újraolvasó” tanulmánykötetek, a megpezsdült irodalomtörténeti eszmecserék az olvasóközönséget is egy új Móricz-kép megismerésére sarkallhatja. Jóval izgalmasabb, összetettebb az életmű annál, mint amit korábban sulykoltak: Móricz modernsége, kísérletező kedve és ereje a mai olvasót elementáris erővel szólíthatja meg. Formaművészet, nyelvi virtuozitás, tabutémák feszegetése – nem e fogalmak mentén szoktuk az írót jellemezni.

A versek és prózai szövegek válogatásakor figyelemmel voltunk a NAT 2012-es változatának a szerzőkre vonatkozó tantervi követelményeire, forgalomban lévő szöveggyűjtemények szövegbázisára és a közép és emelt szintű érettségi vizsga lehetséges témaköreire, tételeire és az azokhoz tartozó feladatokra.

1. Hét krajcár
2. Judith és Eszter
3. Tragédia
4. Barbárok
1. Hét krajcár
2. Judith és Eszter
3. Tragédia
4. Barbárok

További ajánlatunk

Ha minden jól megy - hangoskönyv
borító: Ha minden jól megy - hangoskönyv>
2 390 Ft
Egypercesek - hangoskönyv
borító: Egypercesek - hangoskönyv>
2 390 Ft
Mágia - hangoskönyv
borító: Mágia - hangoskönyv>
2 390 Ft
Hajnali játékok - hangoskönyv
borító: Hajnali játékok - hangoskönyv>
1 490 Ft
Emlékezzünk régiekről… - hangoskönyv
borító: Emlékezzünk régiekről… - hangoskönyv>
590 Ft
A léggömb elrepül - hangoskönyv
borító: A léggömb elrepül - hangoskönyv>
1 490 Ft
Ékszerek - hangoskönyv
borító: Ékszerek - hangoskönyv>
990 Ft
Bosszú a túlvilágon - hangoskönyv
borító: Bosszú a túlvilágon - hangoskönyv>
990 Ft

Hasznos holmik