Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Barbárok

Móricz Zsigmond novellái

Móricz Zsigmond

Előadó : Hegedűs D. Géza

Szerkesztette : Diószegi Endre

Kiadó : Ventus Libro Kiadó

Megjelenés éve : 2018

72 perc

ISBN 9786155755545

Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

1 490 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 

A századvég-századelő vidéki világa megrekedt a feudalizmusban. A kiszolgáltatottság, a nyomorúság, a barbárság, az egyszerű parasztemberek, zsellérek, juhászok, cselédek életének naturalisztikus ábrázolásában nincs Móricznál hitelesebb szerző. Írói hitvallása: „Az író nem a levegőből dolgozik, hanem a valóságból. Az író már a maga kísérleti belső kutatásait tárja fel, agya szakadatlanul egy külön önző munkát végez: fotografál, boncol, elemez, csoportosít, feldolgozza kész anyaggá a lénye bűvkörébe került létet.” Válogatott novellái ebből a „kutatásból” nyújtanak ízelítőt Hegedűs D. Géza tolmácsolásában.

Móricz Zsigmond életművének hatása és értékelése napjaink irodalmi közvéleményében rendkívüli változásokon megy át. A Móricz-naplók és más forrásmunkák kiadása, a legújabban kézbe vehető Móricz-monográfia, az „újraolvasó” tanulmánykötetek, a megpezsdült irodalomtörténeti eszmecserék az olvasóközönséget is egy új Móricz-kép megismerésére sarkallhatja. Jóval izgalmasabb, összetettebb az életmű annál, mint amit korábban sulykoltak: Móricz modernsége, kísérletező kedve és ereje a mai olvasót elementáris erővel szólíthatja meg. Formaművészet, nyelvi virtuozitás, tabutémák feszegetése – nem e fogalmak mentén szoktuk az írót jellemezni.

A versek és prózai szövegek válogatásakor figyelemmel voltunk a NAT 2012-es változatának a szerzőkre vonatkozó tantervi követelményeire, forgalomban lévő szöveggyűjtemények szövegbázisára és a közép és emelt szintű érettségi vizsga lehetséges témaköreire, tételeire és az azokhoz tartozó feladatokra.

1. Hét krajcár
2. Judith és Eszter
3. Tragédia
4. Barbárok

 
 

© 2010 multimediaplaza.com