• KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    320 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2020
  • ISBN:
    ISBN 9789634752899

Kapufák és kényszerítők

Futball a 20. századi magyar történelem árnyékában

Olvass bele!
  • KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    320 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2020
  • ISBN:
    ISBN 9789634752899

Sporthasonlattal élve Magyarország 20. századi története minden kétséget kizáróan a kapufák és kényszerítők korszaka volt: választásainkat gyakran a kényszerpálya határozta meg, kiélezett pillanatokban, világháborúk, forradalmak, hatalmi harcok idején pedig többnyire kifelé pattant a labda, csakúgy, mint a labdarúgó-válogatott két legfontosabb mérkőzésén, az 1938-as és az 1954-es világbajnoki döntőn…
De vajon miképpen kapcsolódott össze a magyar labdarúgás története a nagypolitika eseményeivel? Mit keresett az ünnepelt csatárcsillag kezében a fegyver a Tanácsköztársaság idején játszott válogatott mérkőzés csapatképén? Milyen bajnokságokat rendeztek az első világháborús orosz hadifogolytáborokban? Miért mutatkozott be Horthy Miklós angol meccsvendégeinek az ország legelső labdarúgójaként? Hogyan zajlott a magyar bajnokság Budapest ostromakor? Miért kellett elégetni két és fél millió postai bélyeget az 1954-es berni vb-döntő utolsó perceiben? Hogy viszonyult Kádár János a futballhoz? És hogyan nézték a Székelyföldön a magyar válogatott mérkőzéseit a nyolcvanas években?
A futball eleinte észrevétlenül, később egyre látványosabban kísérte a történelem eseményeit, és szűrődött be az ország sorsát alakító politikusok, állami vezetők világába. Csillag Péter a 20. századi klasszikus magyar írók, költők futballt érintő írásait és tapasztalatait bemutató, Ady stoplisban című kötete után ezúttal a labdarúgás és a magyar történelem kapcsolatát igyekszik feltárni, a nagypolitika gócpontjait, kiemelkedő személyiségeit és sorsfordító eseményeit állítva a középpontba. A hol felemelő, hol szívszorító vagy éppen meghökkentő történeteket olvasva igazat adhatunk a megállapításnak: „A sportba csak ezért nem kell politikát vinni, mert benne van.”

CSILLAG PÉTER (1983) Junior Prima-, Németh Gyula- és MSÚSZ-nívódíjas újságíró, történész, a Nemzeti Sport főmunkatársa. A magyar futball hátországát bemutató „Hátsó füves” című országjáró sorozat készítője, három világbajnokság, három Európa-bajnokság és öt Bajnokok Ligája-döntő helyszíni tudósítója. Elsődleges érdeklődési területe a futball történelmi, társadalmi és kulturális vetülete.

További ajánlatunk

A gyanútlanság vége - Tanulmányok, esszék, kritikák 2018-2022
borító: A gyanútlanság vége - Tanulmányok, esszék, kritikák 2018-2022>
4 199 Ft
Betűbe zárva - Napló I.-II. - 1948-1979
borító: Betűbe zárva - Napló I.-II. - 1948-1979>
7 799 Ft
Alice könyve
borító: Alice könyve>
3 199 Ft
A világirodalom története
borító: A világirodalom története>
4 899 Ft
Vallomás a csodáról
borító: Vallomás a csodáról>
2 390 Ft
„Mert szeretet nélkül én meghalok”
borító: „Mert szeretet nélkül én meghalok”>
1 690 Ft
Egy kis séta
borító: Egy kis séta>
990 Ft
Mágia a középkorban
borító: Mágia a középkorban>
990 Ft

Hasznos holmik