• ISBN:
    9789635315260
  • KIADÓ:
    Ludovika
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2022
  • OLDALSZÁM:
    352
  • SZERZŐ:
    Francesco Giubilei

A nyugati konzervatív gondolkodás kézikönyve

Olvass bele!
  • ISBN:
    9789635315260
  • KIADÓ:
    Ludovika
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2022
  • OLDALSZÁM:
    352
  • SZERZŐ:
    Francesco Giubilei

A modern konzervatív gondolkodás története Edmund Burke Töprengések a francia forradalomról (1790) című művével vette kezdetét, de a francia forradalom óta eltelt bő két évszázad alatt számtalan olyan szerző gazdagította e szellemi irányzat irodalmát, akinek nevét és életművét a progresszió bűvöletében élő 20. század elfelejtette. A jelen kötet e hagyomány újrafelfedezésére vállalkozik, a nyugat-európai konzervativizmust alapjaiban meghatározó szerzők és műveik kézikönyvszerű bemutatása révén úgy, hogy az minden a politika iránt érdeklődő olvasó számára hasznos legyen.
A könyv első fejezete általában jellemzi a konzervativizmust, annak eredetét és fogalmi rendszerének alapjait is feltárva. A további fejezetek a nemzeti politikai kultúrák szerint rendezve mutatják be a legfontosabb európai konzervatív gondolkodókat, Nagy-Britanniától kezdve Franciaországon, Spanyolországon és a német kultúrkörön át Olaszországig, kitérve Észak-Amerikára és az orosz konzervativizmusra is. A kézikönyv módszertana eszmetörténeti jellegű, s azt is megmutatja, hogy az elmúlt két évszázad során a konzervatív gondolkodás milyen érzékenyen reagált a politika változásaira is.


A vállaltan didaktikus kötet nem titkolt célja, hogy a „konzervatív” jelzőt kiszabadítsa az előítéletek és közhelyek csapdájából, hiszen e tévképzetek és sztereotípiák jó része a konzervatív gondolkodás hiányos ismeretén, illetve torz bemutatásán alapul. Arra is törekszik, hogy a legfőbb európai konzervatív gondolkodók műveiből kiindulva a konzervativizmus és más politikafilozófiai irányok – mint például a klasszikus liberalizmus vagy a libertarianizmus – közötti különbségek is kiderüljenek.
A kézikönyv jó kiindulópontot jelent a politikai eszmerendszerek, s különösen a hagyományelvűség tanulmányozásához. E célkitűzés azért különösen időszerű, mert korunk ezen irányzat értékeit elfeledte, és a konzervatív gondolkodás hagyománya sok helyen kiszorult a politika egyetemi oktatásából is. Pedig a konzervativizmus a nyugati politikai értékpluralizmus egyik fontos pillére.

További ajánlatunk

Az élet csodaszép
borító: Az élet csodaszép>
2 499 Ft
A protestáns etika Magyarországon
borító: A protestáns etika Magyarországon>
1 740 Ft
A rómaiak nagysága és hanyatlása
borító: A rómaiak nagysága és hanyatlása>
1 290 Ft
A hatalom és az egyén
borító: A hatalom és az egyén>
990 Ft
Evilági értékek - túlvilági polémiák
borító: Evilági értékek - túlvilági polémiák>
990 Ft
Felnőtt húsleves
borító: Felnőtt húsleves>
2 999 Ft
A lét szerkezete
borító: A lét szerkezete>
1 590 Ft
Igazság a politikában
borító: Igazság a politikában>
790 Ft

Hasznos holmik