• ISBN:
  9789635315260
 • KIADÓ:
  Ludovika
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2022
 • OLDALSZÁM:
  352
 • SZERZŐ:
  Francesco Giubilei

A nyugati konzervatív gondolkodás kézikönyve

Olvass bele!
 • ISBN:
  9789635315260
 • KIADÓ:
  Ludovika
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2022
 • OLDALSZÁM:
  352
 • SZERZŐ:
  Francesco Giubilei

A modern konzervatív gondolkodás története Edmund Burke Töprengések a francia forradalomról (1790) című művével vette kezdetét, de a francia forradalom óta eltelt bő két évszázad alatt számtalan olyan szerző gazdagította e szellemi irányzat irodalmát, akinek nevét és életművét a progresszió bűvöletében élő 20. század elfelejtette. A jelen kötet e hagyomány újrafelfedezésére vállalkozik, a nyugat-európai konzervativizmust alapjaiban meghatározó szerzők és műveik kézikönyvszerű bemutatása révén úgy, hogy az minden a politika iránt érdeklődő olvasó számára hasznos legyen.
A könyv első fejezete általában jellemzi a konzervativizmust, annak eredetét és fogalmi rendszerének alapjait is feltárva. A további fejezetek a nemzeti politikai kultúrák szerint rendezve mutatják be a legfontosabb európai konzervatív gondolkodókat, Nagy-Britanniától kezdve Franciaországon, Spanyolországon és a német kultúrkörön át Olaszországig, kitérve Észak-Amerikára és az orosz konzervativizmusra is. A kézikönyv módszertana eszmetörténeti jellegű, s azt is megmutatja, hogy az elmúlt két évszázad során a konzervatív gondolkodás milyen érzékenyen reagált a politika változásaira is.


A vállaltan didaktikus kötet nem titkolt célja, hogy a „konzervatív” jelzőt kiszabadítsa az előítéletek és közhelyek csapdájából, hiszen e tévképzetek és sztereotípiák jó része a konzervatív gondolkodás hiányos ismeretén, illetve torz bemutatásán alapul. Arra is törekszik, hogy a legfőbb európai konzervatív gondolkodók műveiből kiindulva a konzervativizmus és más politikafilozófiai irányok – mint például a klasszikus liberalizmus vagy a libertarianizmus – közötti különbségek is kiderüljenek.
A kézikönyv jó kiindulópontot jelent a politikai eszmerendszerek, s különösen a hagyományelvűség tanulmányozásához. E célkitűzés azért különösen időszerű, mert korunk ezen irányzat értékeit elfeledte, és a konzervatív gondolkodás hagyománya sok helyen kiszorult a politika egyetemi oktatásából is. Pedig a konzervativizmus a nyugati politikai értékpluralizmus egyik fontos pillére.

További ajánlatunk

A protestáns etika Magyarországon
borító: A protestáns etika Magyarországon>
1 740 Ft
Óriások vállán
borító: Óriások vállán>
3 990 Ft
Kétszög
borító: Kétszög>
2 290 Ft
Beszélgetések az elmúlásról
borító: Beszélgetések az elmúlásról>
1 990 Ft
A filozófia rövid története
borító: A filozófia rövid története>
2 490 Ft
Pedagógusetika
borító: Pedagógusetika>
1 550 Ft
Esettanulmányok
borító: Esettanulmányok>
1 200 Ft
Káoszpont
borító: Káoszpont>
990 Ft

Hasznos holmik