• ISBN:
  9786156381118
 • KIADÓ:
  Greenlight Könyvek
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2022
 • OLDALSZÁM:
  446
 • SZERZŐ:
  Sz. Lukács Imre

Magyar gulág

Olvass bele!
 • ISBN:
  9786156381118
 • KIADÓ:
  Greenlight Könyvek
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2022
 • OLDALSZÁM:
  446
 • SZERZŐ:
  Sz. Lukács Imre

A szegedi újságíró a rendszerváltozás előtt számos szociográfiai értékű riportkönyvet, regényt írt. Már akkor Tábor a pusztán (1985) című könyvében megörökítette az ötvenes évek internálótáboraiban szenvedők sorsát. Ezt most alaposan kibővítve, további sorsdrámákkal kiegészítve tárja az olvasó elé, hiteles tudósítását a kitelepítettekről, a táborévekről. Könyve fontos tanúbizonyság a felejtés ellen.

Részlet:
A kocsik a kockaköves országútra gördültek, felzúgtak a motorok, s az éjszakai csendet megtörte a lázas buzgalom. A kutyák vadul felugattak. A kövesúton trappolni kezdtek a lovak, s a patkócsattogások, a szekérzörgések és a feltúrázó, köhögő motorok szétrázták az éjszaka idilljét.Az államvédelmisek és a rendőrök körbefogták a falut, megszállták a kijelölt utcákat, zörgették a rolettákat, ablakokat, feszítették az ajtókat, a kapukat. Az öreg gyógyszerész, Józsa Bálint kapuján is irtón dörömböltek. Álmosan kapta magára köntösét, felgyújtotta a villanyt, az udvarit is, s érthetetlen dünnyögéssel nyitogatta az ajtókat, az utcai kapuhoz ballagott, ahonnan hangokat hallott.Már megint sürgős eset, csak nem a végét járja valaki? – gondolta ásítás közben.
– El se szenderedtem, máris ugranom kell, de minek ekkora felhajtás, hogy megsüketülni?A kémlelőnyíláson motozott, majd félig kábán az álmosságtól megszólalt.
– Mit akarnak?
– Maga Józsa Bálint?
– Igen, kérem, de ez nem indok arra, hogy az éjszaka kellős közepén kizörgessenek az ágyból. Megtudhatnám végre, minek zavarnak?
– Kaput kinyitni, vagy betörjük!Az öreg rosszat sejtve eltolva a reteszt, nem mert ellenkezni a szigorú, parancsoló hanggal. Egy fekete képű őrmester lépett hozzá, dőlt belőle a pálinkaszag és az arcába ordította:– Vegye tudomásul, hogy ki van telepítve! Ezt írja alá!..
 

 

További ajánlatunk

Még egyszer
borító: Még egyszer>
2 924 Ft
Esetlapok
borító: Esetlapok>
2 399 Ft
Férfiidők lányregénye
borító: Férfiidők lányregénye>
2 490 Ft
Szénszünet
borító: Szénszünet>
1 490 Ft
Regénytöredék barátnémhoz
borító: Regénytöredék barátnémhoz>
1 790 Ft
Kivilágított ég
borító: Kivilágított ég>
1 690 Ft
Az otthontalanság otthona
borító: Az otthontalanság otthona>
499 Ft
Koponyaüreg
borító: Koponyaüreg>
990 Ft

Hasznos holmik