Matthias Greischer

Egy rézmetsző Esterházy Pál nádor udvarában

Matthias Greischer (1659–1712) grafikus, korának kiemelkedő rézmetszője volt. Önálló munkái, térképei, topográfiai metszetei, portréi és könyvillusztrációi fontos ismereteket adnak a korszak történelmi eseményiről, személyiségeiről, építészetéről, heraldikájáról. Greischer munkásságának fontos szakasza az 1687 és 1690 között Kismartonban, Esterházy Pál udvarában eltöltött idő.
Greischer a magyar történelem eseményeit, a történelmi Magyarország településképeit megörökítő – többségében Esterházy Pál megrendelésére készített – metszetei miatt megérdemli, hogy munkássága ismert és elismert legyen. A török elleni háború eseményeit, Buda visszafoglalását bemutató ábrázolásai a hasonló témájú metszetek között az igényesebbek és a hitelesebbek közé tartoznak. Több tucat kisebb (köztük sok megsemmisült vagy átépült) nyugat-dunántúli település, vár és kastély XVII. századi képének egyedüli megörökítését is neki köszönhetjük. Látképei többségének hitelessége vetekszik a híres Georg Hoefnagel magyar látképmetszetei hitelességével. A szív alakú Esterházy-családfa metszetén minden addiginál nagyobb számú magyar családi címert örökített meg, az 1684-ben Ercsinél aratott keresztény győzelem emlékét jelképező török vezéri zászlóról is csak ő készített metszetet. Az I. József magyar királlyá koronázásáról apósával, Johann Martin Lerch-hel közösen készített emléklapja hiteles képi és szöveges történelmi forrás.
A könyv (magyar és angol nyelven) részletesen áttekinti Greischer életét és pályafutását, értékeli munkáinak jelentőségét, valamint katalógusba foglalja ma ismert metszeteit.

További ajánlatunk

Egy hajótörött története
borító: Egy hajótörött története>
1 899 Ft
Otmar fiai
borító: Otmar fiai>
3 299 Ft
Cameron Post rossz nevelése
borító: Cameron Post rossz nevelése>
2 790 Ft
A kastély
borító: A kastély>
1 690 Ft
Lányok csöndje
borító: Lányok csöndje>
2 590 Ft
Az építészinas
borító: Az építészinas>
2 992 Ft
Közöttünk a folyó
borító: Közöttünk a folyó>
1 990 Ft
Fulladás
borító: Fulladás>
1 990 Ft

Hasznos holmik