Matthias Greischer

Egy rézmetsző Esterházy Pál nádor udvarában

Matthias Greischer (1659–1712) grafikus, korának kiemelkedő rézmetszője volt. Önálló munkái, térképei, topográfiai metszetei, portréi és könyvillusztrációi fontos ismereteket adnak a korszak történelmi eseményiről, személyiségeiről, építészetéről, heraldikájáról. Greischer munkásságának fontos szakasza az 1687 és 1690 között Kismartonban, Esterházy Pál udvarában eltöltött idő.
Greischer a magyar történelem eseményeit, a történelmi Magyarország településképeit megörökítő – többségében Esterházy Pál megrendelésére készített – metszetei miatt megérdemli, hogy munkássága ismert és elismert legyen. A török elleni háború eseményeit, Buda visszafoglalását bemutató ábrázolásai a hasonló témájú metszetek között az igényesebbek és a hitelesebbek közé tartoznak. Több tucat kisebb (köztük sok megsemmisült vagy átépült) nyugat-dunántúli település, vár és kastély XVII. századi képének egyedüli megörökítését is neki köszönhetjük. Látképei többségének hitelessége vetekszik a híres Georg Hoefnagel magyar látképmetszetei hitelességével. A szív alakú Esterházy-családfa metszetén minden addiginál nagyobb számú magyar családi címert örökített meg, az 1684-ben Ercsinél aratott keresztény győzelem emlékét jelképező török vezéri zászlóról is csak ő készített metszetet. Az I. József magyar királlyá koronázásáról apósával, Johann Martin Lerch-hel közösen készített emléklapja hiteles képi és szöveges történelmi forrás.
A könyv (magyar és angol nyelven) részletesen áttekinti Greischer életét és pályafutását, értékeli munkáinak jelentőségét, valamint katalógusba foglalja ma ismert metszeteit.

További ajánlatunk

A titkos történet
borító: A titkos történet>
3 899 Ft
Wolfgang Borchert összegyűjtött művei
borító: Wolfgang Borchert összegyűjtött művei>
2 500 Ft
A piros cipellős Sally bölcsessége
borító: A piros cipellős Sally bölcsessége>
2 299 Ft
Nem vagyunk magunk
borító: Nem vagyunk magunk>
3 190 Ft
Utazás a végtelenbe
borító: Utazás a végtelenbe>
2 590 Ft
Robinson Crusoe
borító: Robinson Crusoe>
990 Ft
Csehov válogatott elbeszélései
borító: Csehov válogatott elbeszélései>
990 Ft
Aranyásók Alaszkában
borító: Aranyásók Alaszkában>
890 Ft

Hasznos holmik