• FORDÍTOTTA:
  Csordás Gábor
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
 • OLDALSZÁM:
  258 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789634750482

A derék Pantagruel hősi cselekedeteinek és mondásainak Harmadik könyve

Öszeállította: François Rabelais mester, orvosdoktor

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Csordás Gábor
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
 • OLDALSZÁM:
  258 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789634750482

François Rabelais Gargantua és Pantagruel című regényfolyamának Harmadkönyvét, vagyis harmadik kötetét tartja a kezében az olvasó. Az 1546-ban született reneszánsz alapművet Csordás Gábor kitűnő fordításában olvashatjuk, most először magyarul.

A Pantagruel utolsó lapjain Rabelais azzal búcsúzik olvasóitól, hogy a história folytatásából megtudhatják majd, miként találta meg hőse a bölcsek kövét, miként kelt át a Kaszpi-hegyeken, hajózott át az Atlanti-óceánon, végzett az emberevőkkel, miként ütközött meg az ördögökkel és perzselte fel a pokol öt szobáját.
Nos, a Harmadkönyv bizony sokat változott az eredeti tervekhez képest! A két mű születése között eltelt történelmi változások megrendítették annak az életigenlő, önfeledt individualizmusnak alapjait, amely Rabelais két féktelen óriását jellemezte. Pantagruel már kissé háttérbe húzódva, a szemlélődő bölcs pozíciójából figyeli az eseményeket. Főhősünk, Panurgosz nem óriás, hanem „normális” reneszánsz ember, aki mohón szomjazza a tudást. Jósnőtől és költőtől, filozófustól és bolondtól, teológustól és orvostól várva tanácsot és útmutatást olyan örök kérdésekre, hogy érdemes-e megházasodni, és ha igen, nem fogja-e fölszarvazni a felesége… S vajon kire hallgat a legvégén? Hát a bolondra!

FRANÇOIS RABELAIS humanista francia író, pap és orvos, a XVI. századi reneszánsz szellem és irodalom jelentős alakja. Ötkötetes főművében, amelyben kifigurázza az egyház vaskalaposságát, a szellemi korlátoltságot, az értelmetlen háborúskodást, egy külön világot és önálló nyelvet teremt. Feje tetejére állított, kiforgatott, mégis hiteles, a valóságosnál is valóságosabb világot és páratlanul gazdag nyelvet, amellyel megveti a francia széppróza alapjait.

További ajánlatunk

Egy emberrablás története
borító: Egy emberrablás története>
2 799 Ft
Az alkimista
borító: Az alkimista>
3 199 Ft
A festett madár
borító: A festett madár>
2 290 Ft
A blackwateri világítóhajó
borító: A blackwateri világítóhajó>
2 590 Ft
Csalóka dicsőség
borító: Csalóka dicsőség>
2 890 Ft
Kukockij esetei
borító: Kukockij esetei>
2 690 Ft
Alias Grace
borító: Alias Grace>
2 890 Ft
A koronázatlan királyné
borító: A koronázatlan királyné>
2 290 Ft

Hasznos holmik