• ISBN:
  9789636041878
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2022
 • OLDALSZÁM:
  452
 • SZERZŐ:
  James Bridle

Az emberi intelligencián túl

Olvass bele!
 • ISBN:
  9789636041878
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2022
 • OLDALSZÁM:
  452
 • SZERZŐ:
  James Bridle

Ha meg akarjuk változtatni a világgal való kapcsolatunkat, a módszerünk tehát az lehet, ha megváltoztatjuk az intelligenciáról alkotott képünket: hogy hogyan működik, és hogy kinek a birtokában van. Azon a szűk értelmezésen túl, amelyet a techvállalatok nagy része és az ember egyedülállóságát hangsúlyozó alapelv (miszerint az emberi intelligencia egyedi és az összes többinél nagyszerűbb) hirdet, rengeteg más megközelítése is létezik az intelligenciáról való gondolkodásnak és magának az intelligencia gyakorlásának. E könyv célja, hogy megkezdje az intelligencia újraértelmezését: kitekintsen a saját magunk és a teremtményeink jelentette horizonton túlra, és megpillantson egy vagy több másfajta intelligenciát, olyanokat, amelyek mindig itt voltak velünk, az orrunk előtt - és számos szempontból megelőztek minket. Eközben talán azt is megváltoztathatjuk, ahogyan a világról gondolkodunk, és utat mutathatunk egy új, kevésbé kizsákmányoló, romboló, kevésbé egyenlőtlen, igazságosabb, barátságosabb, gyógyító jövő felé.

"Ez egy fontos könyv. Olvasd el. Olvasd el újra. Beszélj róla. Mindenkinek, akit ismersz. - The Washington Post

Emlékezhet-e egy növény? Felismeri-e magát egy elefánt a tükörben? Építhetünk-e rákokból számítógépet?
   Első látásra a fenti kérdések között nincs összefüggés, valójában azonban mind ugyanarra irányulnak: hogyan működik a nem emberi intelligencia. Évezredeken keresztül ugyanis úgy véltük, az értelem képessége csak az emberre jellemző, de a körülöttünk lévő világban megtalálhatók az intelligencia más formái, amelyek mindig is itt voltak velünk a Földön, csak eddig nem vettük észre őket. Nem olyan régóta pedig egy újfajta értelmet fejlesztünk: a mesterséges intelligencia az elmúlt években teljesen átalakította az életünket, a nyilvánvaló előnyei mellett azonban egyre inkább látszanak a káros hatásai, veszélyei is.
   Mit tanulhatunk ezektől a különböző értelmes létezőktől? Hogyan változhatunk meg, és változtathatjuk meg a technológiánkat, a társadalmunkat, hogy igazságosabban élhessünk egymással és a világgal? Az emberi intelligencián túl ezekre a mindannyiunk sorsát érintő kérdésekre keresi a választ.

További ajánlatunk

A világ végei
borító: A világ végei>
3 299 Ft
A természet rejtett hálózata
borító: A természet rejtett hálózata>
2 100 Ft
Utoljára látható
borító: Utoljára látható>
1 990 Ft
Kombinatorika
borító: Kombinatorika>
990 Ft
Stephen Hawking élete és világa
borító: Stephen Hawking élete és világa>
1 990 Ft
Az állatok világa 13. kötet
borító: Az állatok világa 13. kötet>
490 Ft
Az állatok világa 11. kötet
borító: Az állatok világa 11. kötet>
490 Ft
Az állatok világa 6. kötet
borító: Az állatok világa 6. kötet>
490 Ft

Hasznos holmik