• E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011

József Attila, a közös ihlet

Egy irodalmi centenárium tükre és anatómiája

Olvass bele!
  • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011
Az elmúlt XX. század napjainkban is legnépszerűbb költője minden vitán felül: József Attila. Az ezredforduló utáni első évtized magyar kultúrájának egyik legjelentősebb ünnepe pedig József Attila születésének századik évfordulója volt.
Agárdi Péter, miközben krónikás szemlézője e centenáriumnak, sokoldalú és mély elemzést nyújt az ünnepség- és rendezvénysorozat szakmai, kulturális és köznapi oldalairól, az eredményekről és az éles vitákról, a botrányokról és a páratlanul gazdag visszhangról, a költő mai olvasatairól, recepciójáról és hatásáról. Fölidézi és dekonstruálja a költő életéről, sorsáról forgalomban lévő régi és új keletű mítoszokat, a kultuszrombolás és a kultuszépítés jeleit.
A kritikus szellemű, helyenként egyenesen ironikus hangvételű földolgozás egyúttal kor- s kórkép is a XXI. század első évtizedéről: a közelmúlt és a jelen erős megosztottságot mutató kulturális értékrendjéről, súlyos egyenlőtlenségekkel terhelt műveltségi állapotáról, az irodalomtudomány terméséről és küzdelmeiről, a nemzeti mentalitás változatairól s nem utolsósorban a magyar ideológiai-politikai közbeszédről. Ugyanakkor egyértelműen felmutatja József Attila lírájának ellentéteket áthidaló, máig közös ihletet jelentő hatalmát is.

További ajánlatunk

A névtelenek senkiföldje
borító: A névtelenek senkiföldje>
5 199 Ft
Szerb Antal
borító: Szerb Antal>
4 199 Ft
Leni sír
borító: Leni sír>
2 950 Ft
Magyar irodalomtörténet
borító: Magyar irodalomtörténet>
3 499 Ft
A régi Budapest
borító: A régi Budapest>
1 990 Ft
Vallomás a csodáról
borító: Vallomás a csodáról>
2 390 Ft
Apacs művészet
borító: Apacs művészet>
2 890 Ft
Nyelvrokonság és hunhagyomány
borító: Nyelvrokonság és hunhagyomány>
2 690 Ft

Hasznos holmik