• E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011

Globalizáció alulnézetben

Elnyomott csoportok - lázadó mozgalmak

Olvass bele!
  • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011
A szerző a megszokottól eltérően közelíti meg a globalizáció kérdését. A globalizáció, pontosabb nevén a transznacionális monopolkapitalizmus lényegének azt tartja, hogy a tőkének sikerült újból egyetemlegesen korlátlan uralma alá hajtania a munkát, az emberiség túlnyomó többségét. A tőkének ez a hatalma az ipar-szolgáltatási tartaléksereg felduzzasztása révén a munka mennyiségének és intenzitásának növekedését, a munkaerőáru értékének csökkenését eredményezi, vagyis a kizsákmányolás növekedésével jár.
A szerző a tőkés termelés nemzetileg és nemzetközileg is hierarchikus jellegének hangsúlyozásával kimutatja, hogyan hárítja át a fejlett országok tőkéje időről időre saját válságait nemcsak saját munkástömegeire, hanem a fejletlenebb országokra, azok tőkéjére és munkásosztályára, hogyan áll szemben a kis- és nagytőke egymással a konkurencia miatt.
A könyv bemutatja azt is, hogyan kuszálódnak össze a többszörös hierarchiákkal átszőtt tőkerendszerben a társadalmi szembenállás frontvonalai, a kis- és nagytőkék szembenállása a tőke-munka ellentéttel, a világ munkásarisztokráciájának a jóléti államért folytatott reformista utódvédharcai a fejlődő világ már régen elnyomott munkástömegeinek érdekvédelmével, a nacionalista, retrográd antiglobalizmus a globalizáció világtörténelmi alapjait nagyon is üdvözlő, de annak magántőkés formáját elutasító globalizációkritikai mozgalmakkal.

További ajánlatunk

Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás
borító: Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás>
2 890 Ft
Válság és infláció
borító: Válság és infláció>
2 790 Ft
Az emberiség utazása
borító: Az emberiség utazása>
2 999 Ft
Gazdasági növekedés és versenyképesség intézményi perspektívában
borító: Gazdasági növekedés és versenyképesség intézményi perspektívában>
1 857 Ft
A nagy magyar válságkezelés
borító: A nagy magyar válságkezelés>
1 790 Ft
Tények
borító: Tények>
2 590 Ft
Magyar polip 2
borító: Magyar polip 2>
1 990 Ft
Túlélőkönyv vezetőknek
borító: Túlélőkönyv vezetőknek>
890 Ft

Hasznos holmik