• E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011

Az erdélyiség ˝színeváltozása˝

Kísérlet az Erdélyi Párt ideológiájának és identitáspolitikájának elemzésére 1940-1944

Olvass bele!
  • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011
Erdély, a „magyarabb magyarok” földje, évszázadokig a „nemzeti állam” őrzője, a „magyarság védőbástyája”, a nemzeti mítoszok tündérkertje. Amikor a második bécsi döntést követően északi része újra magyar szuverenitás alá került, elképzelhetetlennek tűnt, hogy lakói ne kizárólag magyarként tekintsenek magukra, ne a nemzeti egység jegyében határozzák meg önmagukat.
A mindennapok azonban hamar felszínre hozták azt is, ami nem összekötötte, hanem elválasztotta Erdélyt és az anyaországot. A kisebbségi lét, a két évtizedes külön történelem, az első világháborút követően megfogalmazott saját ideológiák, az „erdélyiség” – párosulva a regionális elit pozícióőrzésével – nem csak egy társadalmi monopóliumra törekvő pártot hívott életre, hanem egy határozottan megfogalmazott és képviselt ideológiát is, ez pedig egy elkülönülő erdélyi identitás megfogalmazását is céljául tűzte ki.
A kötet arra keresi a választ, hogy milyen módon próbálta enyhíteni-oldani ez a sajátos, a korszak jobboldali szociális reformeszméihez kapcsolódó ideológia és az „erdélyiség” mint identitás, a nemzeti egység és a tényleges „szétfejlődés” feszültségeit, hogyan viszonyult az anyaországhoz és a kisebbségekhez? Miként alakult ki az egykor demokratikus tartalmú erdélyiség „színeváltozásával” egy szuprematista, nagymagyar és paradox módon mégis elkülönülő eszmeiség az immár többséggé lett magyarság elitje körében?

További ajánlatunk

Szemek a láncban
borító: Szemek a láncban>
2 999 Ft
Titkos társaság
borító: Titkos társaság>
2 999 Ft
Ismeretlen Trianon
borító: Ismeretlen Trianon>
3 490 Ft
Láthatatlan elkövetők
borító: Láthatatlan elkövetők>
2 999 Ft
Aknamunka
borító: Aknamunka>
2 999 Ft
Szenttrinitás és Vokány története a kezdetektől napjainkig
borító: Szenttrinitás és Vokány története a kezdetektől napjainkig>
850 Ft
Fényes szellők
borító: Fényes szellők>
700 Ft
Magyar-szovjet diplomáciai, politikai kapcsolatok 1920-1941
borító: Magyar-szovjet diplomáciai, politikai kapcsolatok 1920-1941>
1 590 Ft

Hasznos holmik