• E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011

Az erdélyiség ˝színeváltozása˝

Kísérlet az Erdélyi Párt ideológiájának és identitáspolitikájának elemzésére 1940-1944

Olvass bele!
  • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011
Erdély, a „magyarabb magyarok” földje, évszázadokig a „nemzeti állam” őrzője, a „magyarság védőbástyája”, a nemzeti mítoszok tündérkertje. Amikor a második bécsi döntést követően északi része újra magyar szuverenitás alá került, elképzelhetetlennek tűnt, hogy lakói ne kizárólag magyarként tekintsenek magukra, ne a nemzeti egység jegyében határozzák meg önmagukat.
A mindennapok azonban hamar felszínre hozták azt is, ami nem összekötötte, hanem elválasztotta Erdélyt és az anyaországot. A kisebbségi lét, a két évtizedes külön történelem, az első világháborút követően megfogalmazott saját ideológiák, az „erdélyiség” – párosulva a regionális elit pozícióőrzésével – nem csak egy társadalmi monopóliumra törekvő pártot hívott életre, hanem egy határozottan megfogalmazott és képviselt ideológiát is, ez pedig egy elkülönülő erdélyi identitás megfogalmazását is céljául tűzte ki.
A kötet arra keresi a választ, hogy milyen módon próbálta enyhíteni-oldani ez a sajátos, a korszak jobboldali szociális reformeszméihez kapcsolódó ideológia és az „erdélyiség” mint identitás, a nemzeti egység és a tényleges „szétfejlődés” feszültségeit, hogyan viszonyult az anyaországhoz és a kisebbségekhez? Miként alakult ki az egykor demokratikus tartalmú erdélyiség „színeváltozásával” egy szuprematista, nagymagyar és paradox módon mégis elkülönülő eszmeiség az immár többséggé lett magyarság elitje körében?

További ajánlatunk

Véres város
borító: Véres város>
2 999 Ft
Kihívások, kockázatok, válaszok
borító: Kihívások, kockázatok, válaszok>
1 699 Ft
Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai
borító: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai>
2 999 Ft
Szabadság, elvtársak!
borító: Szabadság, elvtársak!>
2 190 Ft
Magyarország apróbetűs története 2.
borító: Magyarország apróbetűs története 2.>
2 990 Ft
Demokráciából diktatúrába
borító: Demokráciából diktatúrába>
990 Ft
Magyarország a második világháborúban
borító: Magyarország a második világháborúban>
990 Ft
Kállay Miklós külpolitikája
borító: Kállay Miklós külpolitikája>
990 Ft

Hasznos holmik