• E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011

Az erdélyiség ˝színeváltozása˝

Kísérlet az Erdélyi Párt ideológiájának és identitáspolitikájának elemzésére 1940-1944

Olvass bele!
  • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011
Erdély, a „magyarabb magyarok” földje, évszázadokig a „nemzeti állam” őrzője, a „magyarság védőbástyája”, a nemzeti mítoszok tündérkertje. Amikor a második bécsi döntést követően északi része újra magyar szuverenitás alá került, elképzelhetetlennek tűnt, hogy lakói ne kizárólag magyarként tekintsenek magukra, ne a nemzeti egység jegyében határozzák meg önmagukat.
A mindennapok azonban hamar felszínre hozták azt is, ami nem összekötötte, hanem elválasztotta Erdélyt és az anyaországot. A kisebbségi lét, a két évtizedes külön történelem, az első világháborút követően megfogalmazott saját ideológiák, az „erdélyiség” – párosulva a regionális elit pozícióőrzésével – nem csak egy társadalmi monopóliumra törekvő pártot hívott életre, hanem egy határozottan megfogalmazott és képviselt ideológiát is, ez pedig egy elkülönülő erdélyi identitás megfogalmazását is céljául tűzte ki.
A kötet arra keresi a választ, hogy milyen módon próbálta enyhíteni-oldani ez a sajátos, a korszak jobboldali szociális reformeszméihez kapcsolódó ideológia és az „erdélyiség” mint identitás, a nemzeti egység és a tényleges „szétfejlődés” feszültségeit, hogyan viszonyult az anyaországhoz és a kisebbségekhez? Miként alakult ki az egykor demokratikus tartalmú erdélyiség „színeváltozásával” egy szuprematista, nagymagyar és paradox módon mégis elkülönülő eszmeiség az immár többséggé lett magyarság elitje körében?

További ajánlatunk

Rosszfiúk világforradalma
borító: Rosszfiúk világforradalma>
3 490 Ft
Magyarország globális története
borító: Magyarország globális története>
3 799 Ft
Trianon arcai
borító: Trianon arcai>
2 590 Ft
44 meghökkentő eset a magyar történelemből. Becsület
borító: 44 meghökkentő eset a magyar történelemből. Becsület>
2 790 Ft
A holokauszt és a családom
borító: A holokauszt és a családom>
2 700 Ft
Forradalom és szabadságharc
borító: Forradalom és szabadságharc>
990 Ft
Az ország három részre szakadása
borító: Az ország három részre szakadása>
990 Ft
Államalapítás
borító: Államalapítás>
990 Ft

Hasznos holmik