• E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011
  • ISBN:
    978-963-33-8017-8

Otthonosság és idegenség

Identitáspolitika és nemzetfelfogás Magyarországon a rendszerváltás óta

Olvass bele!
  • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
    2011
  • ISBN:
    978-963-33-8017-8
A határon túli magyarok problémája és a nemzet mibenléte fontos mozgósító szerepet játszott a rendszerváltás folyamatában az első demokratikus választásokat követően pedig – úgy tűnt – csak nőtt a jelentősége. Az elkövetkező években a kérdés heves vitákat generált, pártoknak és szervezeteknek kínált lehetőséget arra, hogy feltűnjenek a közéletben és megkülönböztessék magukat másoktól.
A könyv távolinak látszó dolgok kavalkádjában próbál rendet teremteni. Bemutatja, miként fonódtak össze történelem és nemzet, a rendszerváltás és az európai integráció eseményei a magyar nemzeti közösség megteremtését célzó identitáspolitikában. Miként hirdettek új történelmet a politikai pártok, miként próbálták kitágítani vagy éppen leszűkíteni a nemzet határait, miként vezetett mindez a „köztársaság” és a „nemzet” eszméjének összecsapásához.
Az elmúlt húsz év identitáspolitikai kísérleteit egyszerre jellemezte a ragaszkodás a különböző nemzetfelfogásokhoz, a küzdelem képzete, a nemzetet megváltó nagy tett iránti vágy és mindezek hatása a közösség tagjaira, azokra, akiknek közben magukra és közösségükre kellett volna ismerniük a közös identitásban.
A könyv üzenete, hogy a nagy közösség, a nemzet mi vagyunk, együtt és külön-külön is, és csak rajtunk múlik, hogy otthon legyünk benne.

További ajánlatunk

Az Oroszország-feladvány
borító: Az Oroszország-feladvány>
3 999 Ft
Kibernyomozói kézikönyv
borító: Kibernyomozói kézikönyv>
1 699 Ft
Kiberdiplomácia
borító: Kiberdiplomácia>
1 461 Ft
Joe Biden
borító: Joe Biden>
2 190 Ft
Dilettánsok történelme
borító: Dilettánsok történelme>
2 799 Ft
Félelem - Trump a Fehér Házban
borító: Félelem - Trump a Fehér Házban>
2 990 Ft
Szerencsénk volt, túléltük...
borító: Szerencsénk volt, túléltük...>
1 890 Ft
Gyurcsány-idéző
borító: Gyurcsány-idéző>
1 190 Ft

Hasznos holmik