• E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2011
 • ISBN:
  978-963-33-8017-8

Otthonosság és idegenség

Identitáspolitika és nemzetfelfogás Magyarországon a rendszerváltás óta

Olvass bele!
 • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2011
 • ISBN:
  978-963-33-8017-8
A határon túli magyarok problémája és a nemzet mibenléte fontos mozgósító szerepet játszott a rendszerváltás folyamatában az első demokratikus választásokat követően pedig – úgy tűnt – csak nőtt a jelentősége. Az elkövetkező években a kérdés heves vitákat generált, pártoknak és szervezeteknek kínált lehetőséget arra, hogy feltűnjenek a közéletben és megkülönböztessék magukat másoktól.
A könyv távolinak látszó dolgok kavalkádjában próbál rendet teremteni. Bemutatja, miként fonódtak össze történelem és nemzet, a rendszerváltás és az európai integráció eseményei a magyar nemzeti közösség megteremtését célzó identitáspolitikában. Miként hirdettek új történelmet a politikai pártok, miként próbálták kitágítani vagy éppen leszűkíteni a nemzet határait, miként vezetett mindez a „köztársaság” és a „nemzet” eszméjének összecsapásához.
Az elmúlt húsz év identitáspolitikai kísérleteit egyszerre jellemezte a ragaszkodás a különböző nemzetfelfogásokhoz, a küzdelem képzete, a nemzetet megváltó nagy tett iránti vágy és mindezek hatása a közösség tagjaira, azokra, akiknek közben magukra és közösségükre kellett volna ismerniük a közös identitásban.
A könyv üzenete, hogy a nagy közösség, a nemzet mi vagyunk, együtt és külön-külön is, és csak rajtunk múlik, hogy otthon legyünk benne.

További ajánlatunk

Kiberdiplomácia
borító: Kiberdiplomácia>
1 461 Ft
A tökéletes kampány - Nyertes stratégiák
borító: A tökéletes kampány - Nyertes stratégiák>
2 799 Ft
Katonai erények
borító: Katonai erények>
1 667 Ft
Kim Dzsongun
borító: Kim Dzsongun>
2 590 Ft
Illiberális kormányzás a liberális Európai Unióban
borító: Illiberális kormányzás a liberális Európai Unióban>
3 590 Ft
Tűz és düh
borító: Tűz és düh>
2 790 Ft
Az Iszlám állam – Terrorizmus 2.0
borító: Az Iszlám állam – Terrorizmus 2.0>
1 690 Ft
Gránitszilárdság
borító: Gránitszilárdság>
1 190 Ft

Hasznos holmik