• FORDÍTOTTA:
  Vári Erzsébet-Vári István
 • KIADÓ:
  Typotex Kiadó
 • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2012
 • ISBN:
  978-963-27-9246-0

Festménytörténetek

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Vári Erzsébet-Vári István
 • KIADÓ:
  Typotex Kiadó
 • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2012
 • ISBN:
  978-963-27-9246-0
A szerző kitűnő előadó, aki izgalmas képzőművészeti elemzéseit élvezetes rádióadásokban tette hozzáférhetővé a nagyközönség számára. Festménytörténetek című sorozata 2003. július 28. és augusztus 29. között hangzott el a France Culture adóján.
Briliáns elemzést ismerhet meg az olvasó például a Mona Lisáról. Ebben a szerző több meglepetéssel szolgál e számtalanszor leírt festmény hátterével kapcsolatban: felhasználva Leonardo da Vinci legközelebbi munkatársának visszaemlékezését és saját felfedezését a kép és a polihisztor festő térképészeti munkájának kapcsolatáról, megismertet bennünket azzal az összetett szimbólumrendszerrel, amellyel a zseniális művész megkomponálta a boldog fiatalasszony képének hátterét. Megtudjuk, hogy a megrendelő nem kapta meg a festményt, mert annyira megtetszett alkotójának, hogy nem tudott megválni tőle.
A legtöbbet elemzett festő Leonardo da Vinci, mintegy főhőse a tanulmánysorozatnak. De sokat megtudunk Tiziano, Raffaelo vagy a későbbiek közül Vermeer, Manet vagy Courbet művészetéről is. Olvasmányos írások ezek, ugyanakkor elmélyült értekezések is egyben a realizmusról, manierizmusról vagy éppen a műalkotások restaurálásáról. A festmények elemzése során Daniel Arasse megtanít bennünket úgy nézni a képeket, hogy varázsuk megelevenedjen és megérintsen.

Daniel Arasse (1944-2003) az EHESS (École des Hautes Etudes en Sciences Sociales: Társadalomtudományi Felsőfokú Iskola) művészettörténeti és elméleti kutatócsoportjának vezetője, nagy jelentőségű művek szerzője volt.

További ajánlatunk

George Lucas – Galaxisokon innen és túl
borító: George Lucas – Galaxisokon innen és túl>
2 590 Ft
Kandinszkij
borító: Kandinszkij>
390 Ft
Marc Chagall
borító: Marc Chagall>
390 Ft
Hieronymus Bosch
borító: Hieronymus Bosch>
390 Ft
KESERÜ ILONA - Történetek nélkül
borító: KESERÜ ILONA - Történetek nélkül>
89 Ft
Körnégyszög
borító: Körnégyszög>
990 Ft
Szőnyi István
borító: Szőnyi István>
690 Ft
Kokas Ignác
borító: Kokas Ignác>
690 Ft

Hasznos holmik