• KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2010
 • ISBN:
  978-963-09-6294-0
apple store link google play link

Csontváry Kosztka Tivadar

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2010
 • ISBN:
  978-963-09-6294-0
apple store link google play link
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919)
Csontváry Kosztka Tivadart 27 évesen, iglói patikussegédként, váratlanul érintette meg a művészet.
„Egy napon a gyógyszertár elé állott egy fával megrakott ökrösszekér; az ökrök bubiskoltak, s én egy vénypapírra ezt a jelenetet fölrajzoltam. Iglóról egyenesen Rómába siettem, ahol több hónapi tanulmányozás után arra határoztam el magamat, hogy húsz esztendeig kell dolgoznom, s akkor utolérem a nagyokat, avagy túlszárnyalom. Rómából Eszékre kerültem gyógyszerésznek; ott lepett meg Munkácsy Pilátusának a híre, s nekem ezt látnom kellett Budapesten. Egy évre rá Párisban azon tűnődve, hogy győzzem le a nagy nehézségeket? Segíteni senki sem segít.
Komoly tervvel siettem haza s Gács községben nyitottam gyógyszertárt, ahol néhány évig lankadatlan szorgalommal oda jutottam, hogy gyógyszertáram adósságmentesen állott, s amikor már száz koronát havonta jövedelmezett, bérbe adva, elmentem Münchenbe a Hollósy iskolájába, rajzolni természet után. Hat hónap után Münchenből b. Liezen-Mayer Sándor barátom tanácsára Karlsruhéba mentem Kahlmorgen tanárhoz, aki három hó után Itáliába küldött. Én a dalmát partokon festve csak Raguzáig értem, s innen a düsseldorfi akadémiára utaztam föl, ahol az igazgató tudtomra adá, hogy már többet tudok s iskolára szükségem nincsen.
Elutaztam hát Párisba, a Julien-akadémiába iratkoztam be; de vesztemre, mert ott nem engedték meg a szabad rajzolást. Azt a formát, amit a franciák reám akartak kényszeríteni, egyszerűen visszautasítám. Így kerültem ki az akadémiákból egyenesen Pompejibe, ahol egy nagyarányú festménybe bele is fogtam. Ezek után évről évre hol, mit s minő haladással festék, egészen az 1904. évben Athénban festett Jupiter-templomig: ez az első festmény, amelyen már vásznat nem lát a szemlélő. Végül föl kell említenem, hogy a New-York Herald kritikusa egyenest kimondá, hogy minden a világon létező festmény túl van szárnyalva; ezt a hatást csak húszévi komoly munka után vártam, s hogy előbb következett be, a Teremtőnek köszönhetem és senki másnak” – írta le Csontváry a tanulóévek és az első sikerek történetét az 1908-ban, a fővárosi Iparcsarnokban rendezett kiállításának katalógusában.

További ajánlatunk

Festői szerelmek
borító: Festői szerelmek>
3 790 Ft
Modigliani
borító: Modigliani>
390 Ft
Az üvegalmárium
borító: Az üvegalmárium>
990 Ft
Egyperces Fisherek
borító: Egyperces Fisherek>
990 Ft
Renoir élete
borító: Renoir élete>
990 Ft
Munkácsy Mihály
borító: Munkácsy Mihály>
690 Ft
Kondor Béla
borító: Kondor Béla>
490 Ft
Benczúr Gyula
borító: Benczúr Gyula>
690 Ft

Hasznos holmik