• KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  kb. 90 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2012
 • ISBN:
  ISBN 9789630973724
apple store link google play link

Toulouse-Lautrec

Világhíres festők

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  kb. 90 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2012
 • ISBN:
  ISBN 9789630973724
apple store link google play link
Az e-könyv a Kossuth Kiadó által nyomtatásban megjelentetett nagysikerű Világhíres festők című sorozat azonos című kötetének szöveganyagát tartalmazza, az illusztrációk nélkül.

Toulouse-Lautrec, az antikonformista, a konvenciókra fittyet hányó művész szerepét teljesen tudatosan vette magára, műveinek keresettebb, kifinomultabb hedonizmusában aprólékosan kidolgozott perverz és dekadens elemek és tónusok egyaránt jellemzőek.

Lautrec groteszk műveiben Párizs, a menthetetlenül dekadens város mítosza emelkedik művészi magaslatokba. A "Fények városát" a kortárs német művészettörténész, Julius Meier-Graefe – aki egyébként az 1890-es években igen sokat tett Toulouse-Lautrec nemzetközi elismertetéséért – 1899-ben így jellemezte: „Franciaország, e nagyszerű és balvégzetű ország ma egy rogyadozó bálteremhez hasonlít, ahol a leggyalázatosabb bűnöket és a heroikus tetteket egymás mellett, sokszor talán egyazon emberek követik el. A bálterem már lángra kapott, de a mélyén Lautrec múzsája még utolsó, fenségesen torz ördögi kánkánját ropja.” E dekadens bálterem művésze, s ugyanakkor egyik árnya maga Lautrec, akit – akárcsak a sorvadásos Aubrey Beardsley – fogyatékosságával már testi valójában is a dekadens századvég, a fin de siècle élő szimbólumának lehetne tekinteni.

További ajánlatunk

Coming out
borító: Coming out>
3 499 Ft
Bodrogi
borító: Bodrogi>
1 999 Ft
Ne kérdezd, ki voltam
borító: Ne kérdezd, ki voltam>
2 790 Ft
Rembrandt
borító: Rembrandt>
390 Ft
Akarjuk-e a lehetetlent?
borító: Akarjuk-e a lehetetlent?>
990 Ft
Modigliani élete
borító: Modigliani élete>
990 Ft
Körnégyszög
borító: Körnégyszög>
990 Ft
Vaszary János
borító: Vaszary János>
690 Ft

Hasznos holmik