• ISBN:
  ISBN 978-963-9996-79-3
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  501 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2012
apple store link google play link

És mégis

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 978-963-9996-79-3
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  501 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2012
apple store link google play link

A Somogyszilben született Bauer Júlia édesapja a falu lexikonja volt, édesanyja a mosdósi apácák iskolájába járt. A fiatalon árván maradt leányt nevelőanyja és öccse, Gyurika megszületése vigasztalta. Az evangélikus elemi iskolában osztálytársai közül egyedül ő ismerte Magyarország hercegprímásának nevét, és megpofozta Müller Rozit, mert Kossuth Lajost letolvajozta. Tanár szeretett volna lenni, 19 éves korában családtagjaival együtt deportálták.
Az Auschwitzban, Allendorfban és Melsungenben írt, általánosítást kerülő naplóbejegyzései a magyarországi zsidó holokausztról mint nemzeti tragédiáról szólnak. Egy olyan vidéki fiatal leány története, aki az átéltek ellenére össze tudta egyeztetni zsidó identitását és az őt megtagadó szülőföldjéhez való tartozását. Egyik versében örökül hagyott lírai megfogalmazásban: „És mégis”...

A kötetben a naplóbejegyzések hasonmás formában is olvashatóak, a korabeli fényképekkel együtt forráskiadványt jelentenek. A holokausztról nem lehet érzelmek nélkül beszélni, mert emberi indulat, a gyűlölet, a gonoszság szülte. Bauer Júlia lírai emlékképei, költeményei kiegészítik naplóbejegyzéseit, „lélektől lélekig” szólnak.

A szerzővel idős korában készült mélyinterjú egységben láttatja a nyelvében és kultúrájában asszimilálódott magyar zsidóság tragédiáját. A könyvet mindenkinek el kell olvasnia, hogy pontosan érthetővé váljon, miért lehetetlen a magyar és a zsidó identitástudat önkényes szétválasztása.

További ajánlatunk

Sokkterápia
borító: Sokkterápia>
3 299 Ft
Nadia Comaneci és a Securitate
borító: Nadia Comaneci és a Securitate>
4 199 Ft
Csakis a tiszta igazat - Válogatott írások
borító: Csakis a tiszta igazat - Válogatott írások>
4 199 Ft
Azok a régi csibészek
borító: Azok a régi csibészek>
2 390 Ft
A szerencse fia
borító: A szerencse fia>
1 790 Ft
Knézy
borító: Knézy>
1 190 Ft
Amerikai álom - nem luxuskivitelben
borító: Amerikai álom - nem luxuskivitelben>
1 200 Ft
A panziós és a maffia
borító: A panziós és a maffia>
790 Ft

Hasznos holmik