Fejlődésbiológia I

Olvass bele!
PDF-formátumú e-könyv.

Hogyan alakul ki annyi sejtünk, hogy a bennük lévő örökítőanyag több mint százszor elérne a Napig? Hogyan „agyasodunk” ? Tényleg vannak „csupahát” és „csupahas” embriók? Kinő újra a szalamandra lába? Vannak olyan sejtek, amelyek mindig elhalnak, pedig semmi nem romlik el bennük? Mindezen kérdésekre megtalálják a választ kötetünkben, a Fejlődésbiológia I. című könyvben.

A fejlődésbiológia egyszerre tartozik a legújabb és a több évezredes tudományágak közé. Gyökerei, sőt szakkifejezései sokszor az ókorig visszavezethetők, hiszen a tudományok közül a legtöbb atyával fémjelzett embriológia múltja is eddig követhető.

Modern arculatának kialakítása a tizenkilencedik század végén kezdődött, s ennek az időszaknak a kísérletei már tankönyveink szerves részét alkotják. Az akkor „vadonatúj” genetika művelői még nem is álmodtak arról, hogy a tulajdonságok kialakulásának hogyanjára is fény derülhet. A molekuláris biológia csak a huszadik század ötvenes éveiben kezdte diadalútját, a hetvenes évekre ért el oda, hogy a tulajdonságok kialakulásának mikéntje homloktérbe került, és megszületett a közel kilencven éve megjósolt új tudományág, a FEJLŐDÉSBIOLÓGIA. Az „újszülött” hamar továbbfejlődött, és többet is tett, mint embriókat tanulmányozott: visszaszervesítette az evolúciót sokáig elveszett testvérei, az embriológia, a genetika, a molekuláris biológia (anatómia, paleontológia stb.) mellé, összegyúrta a biológia ágait.

Beteljesült hát a jóslat is, amelyet Roux az 1890-es években tett: eljön az az idő, hogy mindent a biológiában a fejlődés szemüvegén át nézünk, és mi sem természetesebb, mint hogy mindezt az evolúció fényében sütkérezve tesszük.

További ajánlatunk

Isten egyenlete
borító: Isten egyenlete>
3 490 Ft
Diplomaták mesélik 2.
borító: Diplomaták mesélik 2.>
2 499 Ft
Mit tud a növény?
borító: Mit tud a növény?>
1 800 Ft
Kidolgozott matematikatételek mérnökök számára
borító: Kidolgozott matematikatételek mérnökök számára>
990 Ft
Trópusi tájakon
borító: Trópusi tájakon>
390 Ft
A matematika természete
borító: A matematika természete>
2 190 Ft
Az állatok világa 14. kötet
borító: Az állatok világa 14. kötet>
490 Ft
Afrikai vadásznapló
borító: Afrikai vadásznapló>
990 Ft

Hasznos holmik