• ISBN:
  ISBN 9789630977395
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  147
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013
apple store link google play link

Amivé az ember vált, és válhatott volna

Elmélkedő emlékképek az életből

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9789630977395
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  147
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013
apple store link google play link
A szerző új könyvében elmélkedő emlékképek lírai bázisán bontja ki azt az új filozófiát, mely szemléletesen írja le a társadalmi morál búgócsigájába juttatott ember sorsát. Mindezt a műfajok sokféleségének alkalmazásával, versekkel, filozófiai esszékkel, életképekkel idézi fel, elkalandozva a múltba, és elérve a jelenbe.

De miről is van szó? Hát arról, hogy mit művelhet az emberrel, az „én-csírával” a nevelés és a társadalmi morál, miért is van oly sok „ressentiment ember”… aztán jönnek a tűnődések Széchenyivel, akinek filozófiai, pedagógiai munkásságát – szégyenszemre – alig ismerjük. És ha már belemerültünk a különféle korszakokba, akkor feltehetjük azt a kérdést is, hogy „Krisztus talán szívesen élt ott és akkor”? A végpont azonban – sajnálatos módon – nem más, mint a „búgócsiga”, melyet ki tudja, mióta tapostatnak sok-sok „Senki-sorsú” emberrel.

Ha a kedves olvasók is részt vesznek az elmélkedésben, megtudhatják ezt – és azt is, hogy a Nietzsche által egykoron felvázolt „modern elsötétedés” mely stádiumait tapossuk éppen, és miféle „morálfenyegetettségekben” élünk, milyen „értékeket” hordoz ma magában az éppen aktuális „morálkínálat”, és mi az a „morálintenzítás”.

Számtalan szükségszerűen megjelenő új fogalom, úgy mint a „show-morál”, „show-műveltség”, „diktátum-morál”, „libidó-morál”, „libidó-tudat”, vagy a kulcsfogalomnak számító „tudatos nem-éntudat” jeleníti meg azon emberi jelenségeket, melyek által bepillanthatunk a XXI. századi ember, úgymond „hétköznapi nihilizmusába”. De nem mehetünk el a Nietzsche által kreált „filozófiai nihilizmus” fogalma mellett sem, mely megvalósulása magában a filozófiában, a filozofálásban is súlyos rombolásokat végzett. Az öntudatlanná vált – vagy tett – emberi immanencia-tagadások (például a szeretet vonatkozásában) lényegében egy olyan mentális-etikai „poszt-állapotot” idéztek elő, mely már leginkább csak „posztnihilistának” nevezhető. Így válhat – ad abszurdum – a szürrealizmus is hétköznapi viselkedéssé. Nem lehet más megoldás: „lepkefilozófia” és „táncfilozófia” kell!

Nem kétséges, hogy izgalmas, önismeretet, önmegtalálást is segítő műről van szó.

További ajánlatunk

Hogyan dolgozz magadon
borító: Hogyan dolgozz magadon>
2 859 Ft
Életkör
borító: Életkör>
2 490 Ft
Az önbizalom kódja nőknek
borító: Az önbizalom kódja nőknek>
2 599 Ft
Grit
borító: Grit>
2 990 Ft
A nő - Csajsziknak
borító: A nő - Csajsziknak>
2 790 Ft
A kreatív agy
borító: A kreatív agy>
3 190 Ft
Túladagolt boldogság
borító: Túladagolt boldogság>
2 290 Ft
Értelmes szenvedés: a boldogság
borító: Értelmes szenvedés: a boldogság>
2 490 Ft

Hasznos holmik