Tározó kistavak tervezése

Olvass bele!

Vízfelületeket főleg mezőgazdálkodási, élővilág-védelmi, árvízvédelmi és tájgazdálkodási célból építünk, de egy ápolt kert vagy egy gondozott földbirtok sem létezhet víz nélkül, mivel a víz a táj része, tájalkotó eleme.

A vízfelületek – képletesen szólva – mágnesként vonzzák az embereket a szabadidő eltöltésére. Ezért hangsúlyos törekvés a vízfelületek rekreációs célú hasznosítása, így gyakori, hogy a tavat a családok és baráti körük is használja horgászásra, úszásra, pihenésre, sőt télen még korcsolyázásra is.

Szokásos, hogy a vízfelületet egykori megszűnt vagy megszüntetett vizes hely újraélesztésére új formában, művileg hozunk létre. Ebben a kiadványban ilyen kis tavak létesítésével és a környezetük kialakításával foglalkozunk. A hidrológiai és hidraulikai szempontok mellett nagyobb teret kap a természeti élőhely tervezése is.

A kötetből olyan mikro-tározók létesítéséhez kapunk szempontokat, melyek kapacitása nem haladja meg a százezer m3 víztérfogatot, a gátmagassága pedig az 5 m-t. Ezeket a kisebb vízfelületeket – betartva bizonyos korlátokat – komplex módon többféle gazdasági cél érdekében is használhatjuk. A kiadványban ennek megfelelően találjuk meg a tervezéshez, a kivitelezéshez kapcsolódó talajmechanikai, hidrológiai, hidraulikai stb. ismereteket, illetve szempontokat.

További ajánlatunk

Az állatok érzelmi élete
borító: Az állatok érzelmi élete>
2 799 Ft
Az élet erőpróbái
borító: Az élet erőpróbái>
3 899 Ft
Egy élet a bolygónkon
borító: Egy élet a bolygónkon>
2 999 Ft
Madarakról mindenkinek
borító: Madarakról mindenkinek>
2 990 Ft
Hogyan…
borító: Hogyan…>
3 199 Ft
Mit tud a növény?
borító: Mit tud a növény?>
1 800 Ft
Az agy - A te történeted
borító: Az agy - A te történeted>
2 490 Ft
A kis lepkegyűjtő
borító: A kis lepkegyűjtő>
690 Ft

Hasznos holmik