Tározó kistavak tervezése

Olvass bele!

Vízfelületeket főleg mezőgazdálkodási, élővilág-védelmi, árvízvédelmi és tájgazdálkodási célból építünk, de egy ápolt kert vagy egy gondozott földbirtok sem létezhet víz nélkül, mivel a víz a táj része, tájalkotó eleme.

A vízfelületek – képletesen szólva – mágnesként vonzzák az embereket a szabadidő eltöltésére. Ezért hangsúlyos törekvés a vízfelületek rekreációs célú hasznosítása, így gyakori, hogy a tavat a családok és baráti körük is használja horgászásra, úszásra, pihenésre, sőt télen még korcsolyázásra is.

Szokásos, hogy a vízfelületet egykori megszűnt vagy megszüntetett vizes hely újraélesztésére új formában, művileg hozunk létre. Ebben a kiadványban ilyen kis tavak létesítésével és a környezetük kialakításával foglalkozunk. A hidrológiai és hidraulikai szempontok mellett nagyobb teret kap a természeti élőhely tervezése is.

A kötetből olyan mikro-tározók létesítéséhez kapunk szempontokat, melyek kapacitása nem haladja meg a százezer m3 víztérfogatot, a gátmagassága pedig az 5 m-t. Ezeket a kisebb vízfelületeket – betartva bizonyos korlátokat – komplex módon többféle gazdasági cél érdekében is használhatjuk. A kiadványban ennek megfelelően találjuk meg a tervezéshez, a kivitelezéshez kapcsolódó talajmechanikai, hidrológiai, hidraulikai stb. ismereteket, illetve szempontokat.

További ajánlatunk

Diplomaták mesélik 2.
borító: Diplomaták mesélik 2.>
2 499 Ft
Fizikusok útvesztőben
borító: Fizikusok útvesztőben>
2 890 Ft
A valóság nem olyan, amilyennek látjuk
borító: A valóság nem olyan, amilyennek látjuk>
2 990 Ft
A csodák logikája
borító: A csodák logikája>
2 570 Ft
Kidolgozott matematikatételek mérnökök számára
borító: Kidolgozott matematikatételek mérnökök számára>
990 Ft
Fejlődésbiológia I
borító: Fejlődésbiológia I>
1 650 Ft
Az állatok világa 11. kötet
borító: Az állatok világa 11. kötet>
490 Ft
Az állatok világa 8. kötet
borító: Az állatok világa 8. kötet>
490 Ft

Hasznos holmik