• ISBN:
    ISBN 9789630979634
  • KIADÓ:
    Kossuth Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    40
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2014
apple store link google play link

Búgócsiga

Posztnihilista zenés filó-art dráma

Olvass bele!
  • ISBN:
    ISBN 9789630979634
  • KIADÓ:
    Kossuth Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    40
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2014
apple store link google play link

A darab, a „filó-art” műfaj első megjelent alkotása. A filo-art, filozófiai, vagy filozófiai mélységű és értelmű traktátusokat, jeleneteket visz színre, összművészeti jelleggel. ­

A dráma, a modernizmus korának utolsó, mai szakaszába viszi az olvasót, szembesítve az értékek végső széthullásának következményeivel, a nihilizmus észrevétlen jelenlétével, sőt az azon is túllépő életvitellel. Már-már nevetséges és szürreális az az életvitel és életmód, melyet a „működtetett”, „én-csírájától” is megfosztott ember művel magával totális öntudatlanságában. A cselekmény, a búgócsiga , mint szörnyűséges, diktátori gépezet rémálmával indul, melyről a filozófus kideríti, hogy a valóság leghűbb metaforája. Az önmagát, önmaga elől tudattalanul elrejtő ember már egyáltalán nem bírhat tudati értelemben vett egyedi egyetlenséggel, és csak halovány kísérletet tehet arra, hogy „kívülállóvá válva” visszaszerezze önmagát. Az aktuális „morál-labirintus tudat”, mely nem más, mint a belénk nevelt hétköznapi társadalmi morál, legfeljebb egománná teszi a benne vergődőket. A történelmi távlatokat is érintő elmélkedés, egészen hétköznapi pillanatokkal állítja elénk azt az állapotot, melyben mint poszt-lények játsszuk el életünk szerepeit.
A műfaj első bemutatója Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, (a Part Klubban „Az éjszaka zenéje” címmel volt), nagy sikerrel, Jordán Tamással a főszerepben. A darabot, 2015. április 29-én, a soproni Petőfi Színház is bemutatja.

További ajánlatunk

A szív hangja
borító: A szív hangja>
4 899 Ft
Játék a kastélyban
borító: Játék a kastélyban>
1 199 Ft
Az ember tragédiája - Eredeti szöveg Nádasdy Ádám prózai fordításával
borító: Az ember tragédiája - Eredeti szöveg Nádasdy Ádám prózai fordításával>
2 399 Ft
A szeretet bűnei
borító: A szeretet bűnei>
4 499 Ft
Háborgó emlékek
borító: Háborgó emlékek>
3 999 Ft
Tóték - "Rózsakiállítás"
borító: Tóték - ">
2 290 Ft
Hamlet
borító: Hamlet>
699 Ft
Isteni Színjáték
borító: Isteni Színjáték>
4 490 Ft

Hasznos holmik