Szálasi Ferenc és a hungarizmus

Olvass bele!

Demagóg, őrült, gazember? Népvezér, próféta, mártír? E két véglet között ingadozott Szálasi Ferenc megítélése kortársai szemében. Az utókor azonban közel sem ilyen megosztott személyét illetően, Szálasi a 20. századi magyar történelem talán legelutasítottabb alakja.

Kötetünkben arra keressük a választ, miként vált azzá. Miért lépett egyáltalán a politika színpadára otthagyva ezzel a biztos karriert kínáló katonaságot? Milyen célok vezették? Mit gondolt és mit tett politikusként? Szálasi életútjának állomásairól számos egykori dokumentum vall, ami lehetőséget ad, hogy több, olykor lényegesen eltérő nézőpontokból vizsgálhassuk ugyanazt az eseményt.

Könyvünkben megkíséreljük a sok esetben részrehajló – vagy éppen elfogult – kortársak írásai alapján áttekinteni Szálasi életútját: a katonáét, az ideológusét, a politikusét – gyermekkorától egészen haláláig. Végül pedig azt is bemutatjuk, miként viszonyul hozzá az utókor. A kötetet életrajzi kronológia, válogatott bibliográfia, valamint térképek teszik teljessé.

PAKSA RUDOLF 1981-ben született Ajkán, az ELTE-n doktorált történelemből és 2009 októberétől az MTA BTK Történettudományi Intézetének a munkatársa. Érdeklődési területe a modern kori magyar történelem; kutatásai súlypontja a 19–20. századi historiográfia, a régi Eötvös Collegium, valamint a Horthy-kori szélsőjobboldali irányzatok.

További ajánlatunk

Tiltott kapcsolat
borító: Tiltott kapcsolat>
2 999 Ft
Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai
borító: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai>
2 999 Ft
Az elátkozott köztársaság
borító: Az elátkozott köztársaság>
2 999 Ft
Rendszerváltók a baloldalon
borító: Rendszerváltók a baloldalon>
990 Ft
Hősök és árulók
borító: Hősök és árulók>
1 990 Ft
Levelek 1944-ből
borító: Levelek 1944-ből>
650 Ft
Államalapítás
borító: Államalapítás>
990 Ft
Erdélyország története 1. kötet
borító: Erdélyország története 1. kötet>
980 Ft

Hasznos holmik