• ISBN:
  ISBN 9786155261749
 • FORDÍTOTTA:
  Hegedűs Péter
 • KIADÓ:
  Tarandus Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  386
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014

Az esti ködök kertje

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9786155261749
 • FORDÍTOTTA:
  Hegedűs Péter
 • KIADÓ:
  Tarandus Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  386
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014
Jün-ling Töoh bírónő frissen diagnosztizált betegsége következtében el fogja veszteni emlékezetét, a beszédformálás és -értés képességét, a kommunikáció lehetőségét. Úgy dönt, hogy nyugdíjba vonul, Malajziába utazik, ahol fiatalkorában hosszú időt töltött, és nekilát leírni emlékeit, ameddig még képes rá.
Malajzia japán megszállásának idején a fiatal Jün-ling és nővére fogolytáborba kerültek, ahonnan csak Jün-lingnek sikerült kimenekülnie. A háború végeztével úgy döntött, hogy beváltja testvérének tett ígéretét: épít egy japánkertet. Fel is kereste Aritomót, a japán császár egykori kertészét, hogy megbízza a kert megépítésével, ő azonban nem vállalta. Helyette azt az ajánlatot tette Jün-lingnek, hogy dolgozzon nála tanoncként, tanuljon tőle, hogy aztán majd megépíthesse a saját kertjét.
A történet kibontakozása során egyre több titokra derül fény Aritomo személyével kapcsolatban, s végül nyilvánvalóvá válik, hogy részt vett a háború alatt abban a titkos, Aranyliliom fedőnevű japán küldetésben, amelynek célja a megszállt területekről összerabolt kincsek elrejtése volt. Aritomo sosem beszélt erről senkinek, de titokzatos eltűnése előtt hátrahagyott egy rejtélyes térképet, amely a hozzáértő szemet nyomra vezetheti. Jün-ling úgy dönt, hogy mielőtt meghal, el kell tüntetnie a nyomokat, és újjá kell építenie Aritomo kertjét, amely kezd az enyészeté lenni – mint minden más is a világon, legyen az tárgy, emlék, érzés vagy gondolat.

Tan Twan Eng a malajziai Pinangban született 1972-ben. Jogot tanult Londonban, majd ügyvédként dolgozott Kuala Lumpurban, mielőtt minden idejét az írásnak szentelte. Jelenleg Fokvárosban él.
2007-ben kiadott, The Gift of Rain című első regényét több nyelvre lefordították, és jelölték a Man Booker-díjra. Az Esti ködök kertje a második regénye, a 2012-es Man Ázsiai Irodalmi Díj nyertese, a Man Booker-díj döntőse, 2013-ban elnyerte a Walter Scott-díjat történelmi regény kategóriában, 2014-ben pedig bekerült az IMPAC Dublin Nemzetközi Irodalmi Díj legjobb jelöltjei közé.

„Magával ragadó érzékiséggel idézi fel az 1950-es évek Malajziáját a maga buja tájaival és teaültetvényeivel... Kísérteties regény az emlékezetről.” The Sunday Times

„Szívfájdítóan eleven... Tan Twan Eng lélegzetelállító higgadtsággal és kifinomultsággal ír.” The Independent

„Elolvasása után is sokáig velünk marad.” The Daily Telegraph

További ajánlatunk

Kötélen
borító: Kötélen>
2 799 Ft
Az íjász
borító: Az íjász>
2 499 Ft
Testvérlélek
borító: Testvérlélek>
1 990 Ft
Az Apró Dolgok Istene
borító: Az Apró Dolgok Istene>
2 290 Ft
Ördögcsapda
borító: Ördögcsapda>
2 290 Ft
A kártya titka
borító: A kártya titka>
2 290 Ft
Rózsaünnep
borító: Rózsaünnep>
2 770 Ft
Imágó
borító: Imágó>
2 790 Ft

Hasznos holmik