• FORDÍTOTTA:
  Dóka Antal et al.
 • ISBN:
  9789632792880
 • KIADÓ:
  Typotex Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  523 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2010

A kutya viselkedése, evolúciója és kogníciója

Az evolúciós gondolat sorozat

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Dóka Antal et al.
 • ISBN:
  9789632792880
 • KIADÓ:
  Typotex Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  523 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2010

Miért ragaszkodnak hozzánk? És mi miért nevezzük őket a legjobb barátainknak? Hogyan tanulnak? Milyen tényezők alakítják személyiségüket? Tényleg a farkastól származnak? Igaz-e, hogy tudnak számolni?

A kutya az egyetlen olyan állatfaj, amely latin nevében megkapta a familiaris, azaz a ’családhoz tartozó’ jelzőt. Mégis tudományos kutatások hiányában eddig gyakran csak általánosságokkal és sokszor éppen tévhitekkel találkozhatott a gyanútlan olvasó.

Az utóbbi években sok szakértő sokféle megközelítésből írt a kutyákról. A legtöbb efféle könyv célja az volt, hogy a szerző egyéni nézőpontjából magyarázza meg a kutyák viselkedését. Szakítva a hagyománnyal, jelen kötet tudományos értelemben, kutatási adatokkal alátámasztva foglalja össze mindazon ismereteket, amit ma a kutyák evolúciójáról, viselkedéséről és gondolkodásáról tudhatunk.

Tizenhat évvel ezelőtt az ELTE Etológia Tanszékén Csányi Vilmos vezetésével kezdődött a kutyák etológiai vizsgálata. Azóta a tanszék kutatói Miklósi Ádám vezetésével új, a gazdákat is bevonó vizsgálati módszereket dolgoztak ki, hiszen csak így lehet a kutyákat természetes környezetükben megfigyelni. A vizsgálatok igazolták, hogy a kutya világa – a farkaséval szemben – emberközpontú. A kutya számára nemcsak fontos az emberi jelenlét, hanem viselkedését is sok szempontból az emberéhez igazítja.

A nemzetközi hírű kutatások eredményeit először angol nyelven publikálta a szerző az Oxford University Press gondozásában 2007-ben, és íme, most már a magyar kutyakedvelők és az etológia iránt érdeklődők is olvashatják.

Az angol kiadás kritikáiból:

„ezt a könyvet minden kutatónak és egyetemistának el kell olvasnia, akit érdekel az etológia általában, és különösképpen a kutyák viselkedése…” Trends in Cognitive Science

„ez a könyv jól igazolja, hogy a kutyákra vonatkozó kutatások előtt fényes jövő áll. Miklósi könyve szakszerű és kimerítő (…), az állati viselkedés, az evolúció és a kogníció kutatásnak egyik alapműve.” Current Biology

További ajánlatunk

Az idő rendje
borító: Az idő rendje>
1 490 Ft
A test... ahogy még sosem láttad
borító: A test... ahogy még sosem láttad>
1 490 Ft
Ember és kutya
borító: Ember és kutya>
1 290 Ft
A szűzgyógymód és egyéb érdekességek
borító: A szűzgyógymód és egyéb érdekességek>
640 Ft
A Higgs-bozon
borító: A Higgs-bozon>
990 Ft
A tudomány határai
borító: A tudomány határai>
2 190 Ft
Az állatok világa 11. kötet
borító: Az állatok világa 11. kötet>
490 Ft
Az állatok világa 6. kötet
borító: Az állatok világa 6. kötet>
490 Ft

Hasznos holmik