• EREDETI CÍM:
  Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier
 • ISBN:
  ISBN 9786155261954
 • FORDÍTOTTA:
  Takács M. József
 • KIADÓ:
  Tarandus Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  168 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

Hogy el ne tévedj

Olvass bele!
 • EREDETI CÍM:
  Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier
 • ISBN:
  ISBN 9786155261954
 • FORDÍTOTTA:
  Takács M. József
 • KIADÓ:
  Tarandus Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  168 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

Modiano legújabb, 2014 őszén megjelent regényének főhőse Jean Daragane író, aki egy pályaudvaron elveszíti a telefonos noteszát. Pár nap múlva felhívja egy férfi, Gilles Ottolini azzal, hogy megtalálta a noteszt, és szeretné visszaszolgáltatni. A másnapi találkozón Ottolini egy barátnőjével, Chantallal jelenik meg. Bevallja, hogy végiglapozta a noteszt, s szeretne információt kérni az abban szereplő egyik férfiról, Guy Torstelről, akinek a nevével egy régi gyilkosságról szóló újságcikkben találkozott, s most könyvet szeretne írni erről az 1951-ben történt bűnügyről. Daragane azonban nem emlékszik Torstelre.

Másnap Chantal találkozóra hívja Daragane-t, és ad neki egy dossziét, benne az Ottolini által a gyilkosságról összegyűjtött, részben rendőri forrásokból származó anyag fénymásolatával. Az egyik lapon az írónak szemébe ötlik egy lóversenypálya neve, ahol egyszer régen ő is megfordult, s ahol találkozott egy férfival, akit az előtörő emlékek nyomán Torstelként azonosít be – ám nem sokra emlékszik vele kapcsolatban. Aztán újabb ismerős neveket talál a dosszié lapjain: anyjáét, aki Torstel ismerőseként szerepel az anyagban, Roger Vincent-ét és Annie Astrand-ét, akiket gyermekkorában ismert meg. Rábukkan egy fénykép másolatára is, amely róla készült 1952-ben, gyerekkorában, amikor egy ideig Annie volt az egyik gondviselője. A fotó eredetije útlevélképnek készült, mert annak idején Annie a gondjaira bízott gyerekkel együtt akart külföldre szökni a rendőrség elől. A könyv azoknak a napoknak a felidézésével zárul, amikor Annie magával viszi a gyermek Daragane-t az olasz határ közelébe, ám végül a fiúcskát magára hagyva, egyedül próbál meg átjutni Olaszországba...

Patrick Modiano francia író. Első regénye 1968-ban jelent meg La place de l’Étoile címmel. 1972-ben kapta meg a Francia Akadémia regényeknek járó irodalmi díját Les Boulevards de ceinture című alkotásáért, 1978-ban pedig a legrangosabb francia díjat, a Prix Goncourt-t a Sötét boltok utcájáért. 2002-ben A Kis Bizsuért neki ítélték a Prix Jean-Monnet de Littérature européenne-t, 2010-ben megkapta a rangos Prix Mondial Cino Del Duca nemzetközi irodalmi díjat az Institut de Farnce-tól életművéért, 2012-ben az Európai Irodalom Osztrák Állami Díját, legutóbb pedig, 2014-ben az irodalmi Nobel-díjat. Hogy el ne tévedj című kötete a legutóbb megjelent írása.

További ajánlatunk

The One That Got Away - Aki elmenekült
borító: The One That Got Away - Aki elmenekült>
3 299 Ft
Kötélen
borító: Kötélen>
2 799 Ft
Szerettem őt
borító: Szerettem őt>
2 499 Ft
A kapus félelme tizenegyesnél
borító: A kapus félelme tizenegyesnél>
1 790 Ft
Hippi
borító: Hippi>
2 490 Ft
Viharnővér
borító: Viharnővér>
2 690 Ft
Férfiak nő nélkül
borító: Férfiak nő nélkül>
2 590 Ft
Bovaryné
borító: Bovaryné>
990 Ft

Hasznos holmik