• ISBN:
  9786155418440
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  191
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013

Budapest a diktatúrák árnyékában

Titkos helyszínek, szimbolikus terek és emlékhelyek a fővárosban

Olvass bele!
 • ISBN:
  9786155418440
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  191
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013
UNGVÁRY KRISZTIÁN és TABAJDI GÁBOR rendhagyó útikalauza a 20. század politikai diktatúrái és legmegrázóbb történelmi eseményei mentén veszi lajstromba Budapest emlékeit. A szerzőpáros olyan fővárosi helyszíneket mutat be olvasóinak, amelyek jobbára ismeretlenek a turisták előtt, a városlakók számára pedig már a félmúlt homályába vesznek.
A fiatal kutatók budapesti sétáin feltárulnak az 1919-es Tanácsköztársaság és az azt követő fehérterror, a német megszállás, a nyilas rémuralom és a zsidóüldözés, a világháborús főváros, a szovjet megszállás és a Rákosi-diktatúra, az 1956-os forradalom és szabadságharc, végül a Kádár-korszak elfeledett vagy épp szándékosan titokban tartott történeti helyszínei és emlékhelyei. Az egyes történelmi eseményekhez köthető szobrok és műemlékek kapcsán a szerzők múlt és jelen emlékezetpolitikai törekvéseit is áttekintik.
A történészpáros kíméletlen és fájdalmas őszinteséggel mutat rá: a múlt századi véres diktatúrák emlékei jelöletlenül bár, de ma is ott kísértenek a főváros utcáin - ideje lenne hát mindenkinek megismerni őket.

UNGVÁRY KRISZTIÁN 1969-ben született Budapesten. Tanulmányait az ELTE BTK történelem-német szakán végezte. Budapest ostromát feldolgozó doktori disszertációja könyv formájában is megjelent, és számos hazai, illetve külföldi kiadást megélt. 2001-től az 1956-os Intézet tudományos munkatársa, több nemzetközi tudományos testület tagja. Kutatási területe a 20. század politika- és hadtörténete, a szélsőjobb mozgalmak, valamint az állambiztonság története.

TABAJDI GÁBOR 1980-ban született Budapesten. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelmet, politikaelméletet és filozófiát tanult. Jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os Intézetének munkatársa. Eddig főként a 20. századi Magyarország politikatörténetével kapcsolatos publikációi jelentek meg. Fő kutatási területei: a magyar állambiztonsági szervek, illetve a pártállami rendszer működésének története. A fiatal kutatókat tömörítő „Fehér Hollók" munkacsoport koordinátora.

További ajánlatunk

Magyarország globális története
borító: Magyarország globális története>
3 799 Ft
Harc és összeomlás
borító: Harc és összeomlás>
1 990 Ft
Ellenség a baloldalon
borító: Ellenség a baloldalon>
2 999 Ft
A Mindszenty-per
borító: A Mindszenty-per>
990 Ft
A Horthy-rendszer és antiszemitizmusának mérlege
borító: A Horthy-rendszer és antiszemitizmusának mérlege>
3 590 Ft
Naplók könyve
borító: Naplók könyve>
1 690 Ft
Emlékezés, emlékezet
borító: Emlékezés, emlékezet>
1 350 Ft
Az aranybullák százada
borító: Az aranybullák százada>
690 Ft

Hasznos holmik