• ISBN:
  9789631428803
 • KIADÓ:
  Magvető Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  192
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

Miért távolodnak a dolgok?

(új természetírások)

Olvass bele!
 • ISBN:
  9789631428803
 • KIADÓ:
  Magvető Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  192
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

Talán ilyen szelíd és töprengő ember lett volna Szindbád, ha érett férfikorba ér. Ilyen, mint ennek a szinte regénnyé összeálló novellaciklusnak a hőse, Toszka. Aki csak figyel, él, szeret, próbál egyenes és tisztességes lenni, hagyja, hogy megtörténjenek a dolgok, mégis ellenállhatatlan derű és pimaszság árad belőle. Olyan sok odaadás és életigenlés van benne, hogy muszáj vele menni. Úgy kell látni a világot, ahogy ő. Az eddig dalszerzőként, frontemberként és filmesként ismert Kollár-Klemencz László lírai alteregója.

Vérbő mégis alázatos, dallamos mégis pontos próza ez. Talán azért férnek meg benne egymás mellett a dolgok, mert a főhős tanyán él, a természet közelében, tudja, hogy a halál az élet része, látja, milyen egyszerűen szép dolog a vágy, az elmúlás, a hűség. És Toszka mindenre rácsodálkozik, gyönyörködik a létben, hogy milyen sokfélék vagyunk és mennyi mindent tudunk akarni.

Toszka különös figurákkal találkozik, nehéz, mai sorsokat lát, elmúló dicsőségeket, megtörhetetlennek látszó, mégis pálcikaként elroppanó életutakat. És mégsem omlik össze, nem sajnálja magát. Érzékeny és őszinte, miközben tele van megnyugvással, jókedvvel. Minden novellában ott van a hétköznapok gyönyöre, az egészen egyszerű történések mögötti varázslat.

Bölcs első kötet ez, mert nem bölcselkedik fölöslegesen. Kollár-Klemencz Lászlónál a történés maga a tanulság, és ez igazán szórakoztató tud lenni. Vagy ahogy ő írja rólunk, „Mindenki szép.”

– Grecsó Krisztián

További ajánlatunk

A csillagok világa
borító: A csillagok világa>
3 099 Ft
Tövismozaik
borító: Tövismozaik>
1 999 Ft
Nem ezt ígérték
borító: Nem ezt ígérték>
1 500 Ft
Tánciskola
borító: Tánciskola>
2 790 Ft
A herceg fekete lovon érkezett
borító: A herceg fekete lovon érkezett>
1 270 Ft
Rendrakás
borító: Rendrakás>
1 690 Ft
Füves könyv
borító: Füves könyv>
1 990 Ft
A hűséges férfi
borító: A hűséges férfi>
1 700 Ft

Hasznos holmik