• ISBN:
    9789631428803
  • KIADÓ:
    Magvető Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    192
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2015

Miért távolodnak a dolgok?

(új természetírások)

Olvass bele!
  • ISBN:
    9789631428803
  • KIADÓ:
    Magvető Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    192
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2015

Talán ilyen szelíd és töprengő ember lett volna Szindbád, ha érett férfikorba ér. Ilyen, mint ennek a szinte regénnyé összeálló novellaciklusnak a hőse, Toszka. Aki csak figyel, él, szeret, próbál egyenes és tisztességes lenni, hagyja, hogy megtörténjenek a dolgok, mégis ellenállhatatlan derű és pimaszság árad belőle. Olyan sok odaadás és életigenlés van benne, hogy muszáj vele menni. Úgy kell látni a világot, ahogy ő. Az eddig dalszerzőként, frontemberként és filmesként ismert Kollár-Klemencz László lírai alteregója.

Vérbő mégis alázatos, dallamos mégis pontos próza ez. Talán azért férnek meg benne egymás mellett a dolgok, mert a főhős tanyán él, a természet közelében, tudja, hogy a halál az élet része, látja, milyen egyszerűen szép dolog a vágy, az elmúlás, a hűség. És Toszka mindenre rácsodálkozik, gyönyörködik a létben, hogy milyen sokfélék vagyunk és mennyi mindent tudunk akarni.

Toszka különös figurákkal találkozik, nehéz, mai sorsokat lát, elmúló dicsőségeket, megtörhetetlennek látszó, mégis pálcikaként elroppanó életutakat. És mégsem omlik össze, nem sajnálja magát. Érzékeny és őszinte, miközben tele van megnyugvással, jókedvvel. Minden novellában ott van a hétköznapok gyönyöre, az egészen egyszerű történések mögötti varázslat.

Bölcs első kötet ez, mert nem bölcselkedik fölöslegesen. Kollár-Klemencz Lászlónál a történés maga a tanulság, és ez igazán szórakoztató tud lenni. Vagy ahogy ő írja rólunk, „Mindenki szép.”

– Grecsó Krisztián

További ajánlatunk

Nikola Tesla Budapesten
borító: Nikola Tesla Budapesten>
2 499 Ft
Al-dunai álom
borító: Al-dunai álom>
2 299 Ft
Megbukott bűvészinasok 
borító: Megbukott bűvészinasok >
2 999 Ft
A bejrúti rejtély, 1975
borító: A bejrúti rejtély, 1975>
1 790 Ft
Holtág
borító: Holtág>
1 990 Ft
A nádor asszonyai
borító: A nádor asszonyai>
2 590 Ft
Megyek utánad
borító: Megyek utánad>
2 309 Ft
Érettségi bankett
borító: Érettségi bankett>
690 Ft

Hasznos holmik