Öt nő a dualizmus idején

Identitáskérdések

Ki vagyok én? Hová tartozom? - Az identitásformálódás meghatározó tényezői

A dualizmus korszaka, a polgárosodás folyamatának kibontakozása az az időszak a magyar történelemben, amikor a nők először léptek ki a család keretei közül, végeztek a családon kívül valamilyen tevékenységet: tanultak, munkát vállaltak, különböző típusú egyesületekben vettek részt. Kérdés az, hogy a nők lehetőségként vagy kényszerként élték meg új szerepeiket, hogy viszonyultak azokhoz a szerepelvárásokhoz, amiket családjuk, illetve társadalmi környezetük közvetített számukra.
Hogyan értelmezték társadalmi helyzetüket, mely társadalmi csoportokkal azonosultak, esetleg melyektől határolták el magukat? Hogy küzdöttek meg életük krízishelyzeteivel?
Hogyan élte meg és tudatosította magában a szerepelvárásokat és szerepváltozásokat az arisztokrata Károlyi Mihályné Andrássy Katinka, a felső középosztálybeli Hrabovszky Júlia, a kisiparos családból származó, művész-értelmiségivé lett Jászai Mari, a munkáscsaládból értelmiségivé lett Gárdos Mariska és a kisparaszti származású Nagy Rozália ? Mind az öten írtak memoárt, amelyben reflektáltak élethelyzetük változásaira, megfogalmazták azokkal kapcsolatos érzéseiket.

További ajánlatunk

Jakkó László hadtudományi munkái
borító: Jakkó László hadtudományi munkái>
1 899 Ft
A Magyar Nemzet története 1938-2018
borító: A Magyar Nemzet története 1938-2018>
2 999 Ft
A magyar nemzet megszületése
borító: A magyar nemzet megszületése>
990 Ft
A Grősz-per
borító: A Grősz-per>
990 Ft
Régi magyar világ
borító: Régi magyar világ>
1 600 Ft
Képzelt asszimiláció?
borító: Képzelt asszimiláció?>
2 490 Ft
Búvópatakok
borító: Búvópatakok>
2 999 Ft
A Horthy-korszak
borító: A Horthy-korszak>
990 Ft

Hasznos holmik