• KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  232 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • ISBN:
  ISBN 9789634751960

Büntetőterület 

Futball és hatalom a szocialista korszakban

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  232 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • ISBN:
  ISBN 9789634751960

Focit sokféleképpen lehet nézni. Más szemmel látja a szurkoló, a néző, a játékos, az edző és a sportújságíró. De vajon a magyar állambiztonság emberei mit láttak, és főleg mit kerestek a stadionokban, a lelátókon, a játékosok öltözőiben, a klubházakban, a kádereknek fenntartott kormánypáholyokban? Miért fordított akkora figyelmet a focira és a focistákra a mindenkori hatalom, Rákosiék, majd Kádárék? Miként kezelték és mire használták a rezsim vezetői a labdarúgókat? Hogyan kaphatta vissza a mindig is ellenséges elemek gyűjtőhelyének tekintett FTC mégis régi nevét és színeit?

A Büntetőterület a fociról szól – de nem csak arról. A szerző a futballt mint nagy tömegekre ható társadalmi és kulturális jelenséget vizsgálja, amelyet a szocialista rendszer irányítói, a legfelsőbb állami és pártvezetés mindig is komoly veszélyforrásnak tekintettek. Egy meccsen könnyen elszabadultak az indulatok, amelyek aztán ragályosnak bizonyulhattak. Ezért is utalták a politikai rendőrség hatáskörébe a klubok játékosainak és szurkolóinak ellenőrzését. Ám a hatalom birtokosai azt is tudták, milyen fontos szerepet játszanak a sporteredmények a rendszer elfogadottságában, hogy az angol-magyar 3:6-nál mi sem népszerűsítheti jobban a szocializmust.

Takács Tibor könyve a foci szemszögéből rajzolja meg az 1945 és 1990 közti magyar valóság képét különleges dokumentumok, párttitkári feljegyzések, ügynökjelentések, nyomozati jegyzőkönyvek, titkosszolgálati tisztek beszámolói alapján. A játék és az együttszurkolás örömét azonban ezek sem vehették el – a virsli íze, a rossz, de mégis jó mustáré, a sör keserű büdöse megmaradt.

További ajánlatunk

Magyarország globális története - A kezdetektől 1868-ig
borító: Magyarország globális története - A kezdetektől 1868-ig>
3 799 Ft
Horthy Miklós, a haditengerész
borító: Horthy Miklós, a haditengerész>
2 999 Ft
Tiltott kapcsolat
borító: Tiltott kapcsolat>
2 999 Ft
Elmondani az elmondhatatlant 
borító: Elmondani az elmondhatatlant >
2 999 Ft
A miniszterelnök élete és halála
borító: A miniszterelnök élete és halála>
2 999 Ft
Remények és csalódások
borító: Remények és csalódások>
1 990 Ft
Őstörténet és honfoglalás
borító: Őstörténet és honfoglalás>
990 Ft
A bakancsos forradalom
borító: A bakancsos forradalom>
1 290 Ft

Hasznos holmik