• ISBN:
    9789631255126
  • KIADÓ:
    Egység Média
  • OLDALSZÁM:
    244 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2016

A Magyar Korona könyve

 

Olvass bele!
  • ISBN:
    9789631255126
  • KIADÓ:
    Egység Média
  • OLDALSZÁM:
    244 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2016

"A címben megfogalmazott Magyar Korona alatt nem csupán a Magyar Szent Koronát értem, hanem mindazt az államalakulatot, amelyik másfél ezer éve, a negyedik században a Kárpát-medencében létrejött. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen évezredeken át számos nép ittléte és átvándorlása készítette elő a talajt. Jelen munkámban, bár kifejezetten az Anjou-kor előtti 1300 év kárpát-medencei történelmére helyeztem a hangsúlyt, az első fejezetekben ennél régebbi korokra nyúló visszatekintést is tettem. A Magyar Korona fémjelezte államalakulat történetét egy Európára vonatkozó magyar külpolitikai kontextusban is megvizsgáltam (370-1241 között) tárgyalva, sokszor újraértelmezve megannyi történelmi korszakot és eseményt is, majd a tatárjárás utáni időszakban már kifejezetten csak a Magyar Szent Korona néven ismert ötvöstárgy és a köré kialakult kultusz vizsgálatával foglalkoztam, amely a hiedelem szerint ma az Országház Kupolacsarnokában van.

A történelmi vizsgálatokkal azt az évezredes hömpölygést, ritmust is láttatni szeretném, amelynek csak egy epizódja a 895-ben végbement „honfoglalás”. Meglátásom szerint a kárpát-medencei népek sok évezredes történetét ritmusában és átfogó logikájában kell szemlélni, nem pedig véletlenszerű népáradatok céltalan vándorlásaiként.

(…) Jelen munkámban nemcsak egy átfogó, magyar történelmi áttekintést kívántam adni, hanem bemutatni mindazokat a logikai anomáliákat, amelyeket a Magyar Szent Korona kapcsán a kutatásaim során felfedeztem." Kozsdi Tamás

További ajánlatunk

Trianon másodszor
borító: Trianon másodszor>
3 599 Ft
Második Trianon?
borító: Második Trianon?>
1 953 Ft
Harc és összeomlás
borító: Harc és összeomlás>
1 990 Ft
A tatárjárás
borító: A tatárjárás>
1 799 Ft
A barna táska
borító: A barna táska>
1 590 Ft
A magyar népi mozgalom története
borító: A magyar népi mozgalom története>
2 999 Ft
A Horthy-korszak
borító: A Horthy-korszak>
990 Ft
Nagy uralkodók és kiskirályok a XIII. században
borító: Nagy uralkodók és kiskirályok a XIII. században>
990 Ft

Hasznos holmik