• ISBN:
  9789631255126
 • KIADÓ:
  Egység Média
 • OLDALSZÁM:
  244 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2016

A Magyar Korona könyve

 

Olvass bele!
 • ISBN:
  9789631255126
 • KIADÓ:
  Egység Média
 • OLDALSZÁM:
  244 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2016

"A címben megfogalmazott Magyar Korona alatt nem csupán a Magyar Szent Koronát értem, hanem mindazt az államalakulatot, amelyik másfél ezer éve, a negyedik században a Kárpát-medencében létrejött. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen évezredeken át számos nép ittléte és átvándorlása készítette elő a talajt. Jelen munkámban, bár kifejezetten az Anjou-kor előtti 1300 év kárpát-medencei történelmére helyeztem a hangsúlyt, az első fejezetekben ennél régebbi korokra nyúló visszatekintést is tettem. A Magyar Korona fémjelezte államalakulat történetét egy Európára vonatkozó magyar külpolitikai kontextusban is megvizsgáltam (370-1241 között) tárgyalva, sokszor újraértelmezve megannyi történelmi korszakot és eseményt is, majd a tatárjárás utáni időszakban már kifejezetten csak a Magyar Szent Korona néven ismert ötvöstárgy és a köré kialakult kultusz vizsgálatával foglalkoztam, amely a hiedelem szerint ma az Országház Kupolacsarnokában van.

A történelmi vizsgálatokkal azt az évezredes hömpölygést, ritmust is láttatni szeretném, amelynek csak egy epizódja a 895-ben végbement „honfoglalás”. Meglátásom szerint a kárpát-medencei népek sok évezredes történetét ritmusában és átfogó logikájában kell szemlélni, nem pedig véletlenszerű népáradatok céltalan vándorlásaiként.

(…) Jelen munkámban nemcsak egy átfogó, magyar történelmi áttekintést kívántam adni, hanem bemutatni mindazokat a logikai anomáliákat, amelyeket a Magyar Szent Korona kapcsán a kutatásaim során felfedeztem." Kozsdi Tamás

További ajánlatunk

Megtartó erő
borító: Megtartó erő>
3 199 Ft
Az elátkozott köztársaság
borító: Az elátkozott köztársaság>
1 990 Ft
A mohácsi csata
borító: A mohácsi csata>
1 399 Ft
A Mindszenty-per
borító: A Mindszenty-per>
990 Ft
Kommunista kiskirályok
borító: Kommunista kiskirályok>
2 599 Ft
A sztyeppei civilizáció és a magyarság
borító: A sztyeppei civilizáció és a magyarság>
1 300 Ft
A Seuso-kincs
borító: A Seuso-kincs>
790 Ft
Nagy uralkodók és kiskirályok a XIII. században
borító: Nagy uralkodók és kiskirályok a XIII. században>
990 Ft

Hasznos holmik