• ISBN:
  9789632936185
 • KIADÓ:
  Athenaeum
 • OLDALSZÁM:
  208

Barhesz

Olvass bele!
 • ISBN:
  9789632936185
 • KIADÓ:
  Athenaeum
 • OLDALSZÁM:
  208

Rubin Eszter első regénye új kiadásban.

A Barhesz a szerző megrázó személyes története kisfia haláláról, amely szimbolikus párhuzamot alkot a zsidó nép sorsával. De történhet bármely tragédia, mégsem éljük az életünket drámai díszletek között. Éppen ellenkezőleg: a halálnak csak az élettel lehet ellentmondani. Ezért szól a Barhesz az életről.

A barhesz a zsidó konyha péksüteménye, kelt fonott kalács. Ebben a tipikusan XX. századi magyar-zsidó történetben úgy fonódik össze két család sorsa, akár a barhesz fonatai. Mákkal bőven megszórva.

„Rubin Eszter regénye rendkívül eredeti alkotás, olyan lefegyverző eleganciával fűz össze tragédiát szatírával, családregényt receptkönyvvel, ami szokatlan a kortárs prózában. A könyv végig rendkívül széles érzelmi-intellektuális skálán játszik: nagyon megrendítő, máskor nagyon vicces, és magával ragadó. A rizómaszerű, mindenfelé ágazó szerkezet miatt a könyv fontos témáinak és motívumainak jelentése egyre gazdagabb lesz: a zsidóság, a főzés vagy éppen a barhesz egyre összetettebb metaforává válik. A könyv nagy témája, a főzés gazdag metaforabokorrá fejlődik a regény során. Kifejezetten merészen játszik az ételekhez társított jelentésekkel: a barhesz előbb a gyermekkori dunyhát idézi fel, aztán a szakács-isten teremtményeként emlegeti az elbeszélő, majd a keletlen barhesz halott csecsemő lesz, ami - ahogy később rádöbbenünk - az elmesélhetetlen és mégis elmesélt tragédiát jelzi előre.
A Barhesz regisztereket és műfajokat könnyű kézzel keverő stílusa már néhány oldal után jól felismerhető, kaleidoszkópszerű, érzékien gazdag, mindvégig ironikus, de sötét tónusokat is láttató írói nyelv.” – Gács Anna, Élet és Irodalom

További ajánlatunk

Drill
borító: Drill>
2 399 Ft
Akik már nem leszünk sosem
borító: Akik már nem leszünk sosem>
2 790 Ft
Regénytöredék barátnémhoz
borító: Regénytöredék barátnémhoz>
1 790 Ft
Taligás
borító: Taligás>
2 390 Ft
Balkáni szépség
borító: Balkáni szépség>
1 490 Ft
A képíró
borító: A képíró>
2 490 Ft
Feleségverseny
borító: Feleségverseny>
1 990 Ft
Örvény
borító: Örvény>
890 Ft

Hasznos holmik