• EREDETI CÍM:
  Żiwoty świętech osiedlowich
 • FORDÍTOTTA:
  Pálfalvi Lajos
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  188 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
apple store link google play link

A telepi szentek élete

Európa női szemmel - Europe from Female Perspective

Olvass bele!
 • EREDETI CÍM:
  Żiwoty świętech osiedlowich
 • FORDÍTOTTA:
  Pálfalvi Lajos
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  188 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
apple store link google play link

„Nálunk a Telepen valahogy mindig úgy alakul, hogy bűnös emberek születnek, bűnösök élnek, és csak az idő kaparja le róluk a rosszat, az esztergál szentet belőlük. Ilyen volt Egon és az Áramkalóz Henyó, a Nyomdász Józsi és Janina, aki csak nyugdíjas korában lett a Szegély Szolgálója. Csak Angéla esete volt más: ő szentnek született! Kis idővel a születése után már nem akart senkinek problémát okozni, különösen nem a szüleinek, ezért éjjel-nappal a sarokban üldögélt, meg se rezzent. Még éhesen se fakadt sírva a drága gyermek, nem akarta zavarni a szüleit, akik szerettek berúgni, dalolni, mulatni – napokon át. Olyan illemtudó volt, hogy a fal mellett osont, nem szúrt szemet senkinek, mindig csak »hogyne, kérem, uram«, »köszönöm szépen, asszonyom« – bele is rúghattál, öcsém, pofán vághattad, ő meg csak néz! Azt mondta Henyó, hogy az ő áttetsző szeméhez furakodnak az Ég angyalai, hogy megnézzék a Telepet, mint a meztelen nőket a panoptikumban!”

(Pálfalvi Lajos fordítása)

A szerző:

Lidia Amejko lengyel dráma- és prózaíró 1955-ben született Wrocławban. Bár már a ’70-es években is írt rádiójátékokat és drámákat, 1993-ban debütált egy darabjával. Drámáit bemutatta a tévészínház és több külföldi rádióállomás, színpadon pedig Angliában és Németországban is előadták őket. 2003-ban jelent meg első könyve, a Głośne historie. A lengyelül 2007-ben napvilágot látott A telepi szentek élete a második könyve. Művei angol, cseh, horvát, német, olasz és spanyol folyóiratokban is megjelentek már.

A fordító:

Pálfalvi Lajos a PPKE Lengyel Tanszékén tanít irodalomtörténetet, emellett főként 20-21. századi lengyel prózát fordít. Az emigráns irodalom legkiemelkedőbb alkotói és a kortárs írók mellett főként a lengyel esszéiskola érdekli, de szívesen ültet át társadalomtudományi műveket is. A lengyel és az orosz irodalom, valamint a birodalmi nyomás alatt álló Tengerköz kultúrája, a fehérorosz és az ukrán irodalom iránt érdeklődik. Többek között Gombrowiczot, Miłoszt, Mrożeket és Szvetlana Alekszijevicset fordít.

A könyv az Európai Unió által támogatott Európa női szemmel című sorozatban jelenik meg.

További ajánlatunk

Ifjúkor
borító: Ifjúkor>
3 299 Ft
Átkozott kenyér
borító: Átkozott kenyér>
3 499 Ft
Csak egy pestis
borító: Csak egy pestis>
1 899 Ft
Szülőföld
borító: Szülőföld>
1 990 Ft
Amikor Nietzsche sírt
borító: Amikor Nietzsche sírt>
2 700 Ft
A kislány, aki lenyelt egy akkora felhőt, mint az Eiffel-torony
borító: A kislány, aki lenyelt egy akkora felhőt, mint az Eiffel-torony>
2 290 Ft
Boszorkánymagzat
borító: Boszorkánymagzat>
1 990 Ft
Ne hagyd el a hajót!
borító: Ne hagyd el a hajót!>
2 443 Ft

Hasznos holmik