• EREDETI CÍM:
  Asediul Vienei
 • FORDÍTOTTA:
  Nagy Lajos
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  432 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
apple store link google play link

Bécs ostroma

K-európai történetek - New Europe Stories

Olvass bele!
 • EREDETI CÍM:
  Asediul Vienei
 • FORDÍTOTTA:
  Nagy Lajos
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  432 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
apple store link google play link

Bécstől keletre, Bukaresttől nyugatra, egy erdélyi kisvárosban, Végaknán vagyunk, ahol a Monarchia visszhangjai lassan elhalnak a rendszerváltás utáni átmeneti korszak tipikus alakjainak lelkében és életében. 1995 decemberének végén, a szocializmusból kapitalizmusba botladozó korszak határán az emberek már nyugodtan elmehetnek és el is mennek, a visszatérők és maradók egymás szemében is a vesztesek táborát gyarapítják.

Végakna mindenekelőtt az elfeledett vagy mellőzött Erdély, amiről lassan már csak az előítéletek és közhelyek szókészletével tudunk beszélni. A fiktív városban Nagybánya, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyszeben, Gyulafehérvár, Marosújvár és Nagyenyed utcáit, tereit, intézményeit, temetőit (!) ismerjük fel. A város régi, „birodalmi” fénye az idősek visszaemlékezéseiből és a fiatalok álmodozásaiból sejlik fel. A mindenki által Karolina térként azonosított városközpont volt már Ferenc Ferdinánd tér, majd Augusztus 23-a tér, jelenleg pedig a Nemzeti Megbékélés Tere nevet viseli. Az egykor színes – „multikulti” – városra előbb a kommunizmus szürkesége borult, a rendszerváltás utáni kivándorlás pedig elhozta a végső sivárságot; egyre több „űrnek” kell emléket állítani – a városvezetés kis réztáblákkal jelöli a „germán űr” és a „zsidó űr” helyét. A perifériára szorult és alkonyba borult városban a halogatás az egyetlen érvényes életforma.

Szerző:

Horia Ursu (1948) a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán végezte tanulmányait, ugyanitt doktorált 2001-ben Milan Kundera életművéből. Jelenleg a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának docense. Első kisregénye, az Anotimpurile după Zenovie (Zenovie évszakjai) 1988-ban jelent meg. Ezt követte a Zenovie évszakjai és egyéb kisprózák című kötete (2001). 2008-ban jelent meg az Eikon Kiadónál a Milan Kundera: variációk, témák és végzetes paradoxonok című monográfiája Kundera prózájáról.

A Bécs ostroma 2007-ben látott napvilágot a Cartea Românească kiadónál. A könyv elnyerte a Román Akadémia Ion Creangă irodalmi díját, a Román Írószövetség díját, a Román Írószövetség Kolozsvári fiókjának Év könyve-díját, az Observator cultural folyóirat díját, a Tribuna folyóirat Év könyve-díját, valamint a Familia folyóirat Octav Şuluţiu díját – és 2016-ban megjelent francia nyelven.

Fordító:

Nagy Lajos (1977) film- és műfordító, szerkesztő, négynyelvű kulturális tolmács. Tanulmányait a kolozsvári Báthory István Gimnáziumban, a witten-anneni Institut für Waldorfpedagogikban, majd az ELTE–BTK román szakán végezte. 2005–2009 között az ELTE Bölcsészettudományi Informatika Programja keretében oktatott. 2002-től a budapesti Román Kulturális Intézet külső munkatársa. Az Egyesülés az E-könyvekért alapító tagja. Fordításai megjelentek a Magyar Lettre Internationale, az Élet és Irodalom, a Szcenárium és a Galaktika folyóiratokban. 2016-ban a Maladype színház felkérésére lefordította Matei Vişniec Dada Cabaret című darabját. A Bécs ostroma az első regényfordítása.

A könyv az Európai Unió által támogatott K-európai történetek című sorozatban jelenik meg.

További ajánlatunk

Anne Frank naplója
borító: Anne Frank naplója>
2 599 Ft
Álmok - Harcom 5.
borító: Álmok - Harcom 5.>
4 199 Ft
Ősz Velencében
borító: Ősz Velencében>
2 400 Ft
A Teremtés előtt
borító: A Teremtés előtt>
1 500 Ft
Tékozló szeretet
borító: Tékozló szeretet>
2 290 Ft
A vörös zoknis menyasszony
borító: A vörös zoknis menyasszony>
1 300 Ft
Levelek
borító: Levelek>
4 500 Ft
A kastély
borító: A kastély>
990 Ft

Hasznos holmik