• ISBN:
  ISBN 9789636767075
 • KIADÓ:
  Jelenkor Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  1212 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017

Világló részletek

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9789636767075
 • KIADÓ:
  Jelenkor Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  1212 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017

„Egyszer egy többnapos pilisi kiránduláson, amikor sehol nem volt se vége, se hossza az útnak, csak mentünk és mentünk valahol Dömörkapu és Pilisszentkereszt között az erdőkben, nem lehetett felfogni ésszel, hogy minek megyünk, hová ereszkedünk, hová kapaszkodunk ezeken a hegyeken, és miért nem visznek, mért olyan csöndesek, hogy nekünk gyerekeknek már kiabálni se legyen szabad, majd ha tisztásra, mezőre érünk, ott kiengedheted a hangodat, mert az a bevett szokás, hogy az ember az erdőben nem ordibál, nem zavarja a madarakat és a vadakat, és már jó messzire a menedékháztól, ahol egy nagy, jéghideg hálóteremben az egész társasággal, felnőttekkel, gyerekekkel nagy hangoskodások közepette eltöltöttük az éjszakát, arra is megtanítottak, hogy soha nem fázom, soha nincs melegem, soha nem vagyok szomjas, soha nem vagyok éhes, soha nem vagyok fáradt, soha nem vagyok álmos, és főleg nem unatkozom, ezt most jól jegyezzem meg magamnak.
És azonnal megjegyeztem.”

„Krónika helyett végül is inkább legendákat gyárt magának az ember, amikor egy másiknak elbeszéli az élettörténetét” – írta a szerző a Párhuzamos történetekben. Saját emlékiratában, amelyet az Olvasó a kezében tart, ennek megfelelően egyedülálló módszerrel kerüli el ezt a legendagyártást. Bevésődött emlékképeiből – a „világló részletekből” – kiindulva először az álomfejtés módszerével fölidézi az eredeti élmény összetevőit, a hangokat, látványokat, szagokat, érzeteket és emóciókat, majd ezek alapján rekonstruálja, hogy mi történt, hol és mikor. A másoktól hallott történeteket elemeikre bontja, hogy kiszűrje belőlük a tudatos vagy tudattalan torzításokat, majd a megtisztított életanyag és a leleplezett torzítások nyomán alkotja újra hogy mi történt, hol és mikor. Innen pedig koncentrikus körökben halad tovább az okok, körülmények, motívumok, előzmények és következmények felé, míg végül kirajzolódik a történtek jelentése és jelentősége a saját személyes életében és az attól elválaszthatatlan, közös emberi világban.
E módszer eredményeként láttató erejű leírások, izgalmasnál izgalmasabb történetek, rejtett összefüggéseket feltáró nyomozások követik egymást e rendkívüli, rendhagyó emlékirat lapjain.

További ajánlatunk

Vendégjáték Bolzanóban
borító: Vendégjáték Bolzanóban>
2 599 Ft
Bébi vagy az első szerelem - A nővér
borító: Bébi vagy az első szerelem - A nővér>
2 999 Ft
Miriam Rosenblum és a Kozma-kvintett
borító: Miriam Rosenblum és a Kozma-kvintett>
3 099 Ft
Szeméremékszerek 3.
borító: Szeméremékszerek 3.>
3 899 Ft
88
borító: 88>
1 790 Ft
Xanadu - Föld, víz, levegő
borító: Xanadu - Föld, víz, levegő>
2 199 Ft
Zuhanó repülés
borító: Zuhanó repülés>
2 999 Ft
Hajónapló
borító: Hajónapló>
1 690 Ft

Hasznos holmik