• EREDETI CÍM:
  Csernobilszkaja molitva
 • ISBN:
  ISBN 9789634054627
 • FORDÍTOTTA:
  Pálfalvi Lajos
 • KIADÓ:
  Európa Könyvkiadó
 • OLDALSZÁM:
  357 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017

Csernobili ima

Olvass bele!
 • EREDETI CÍM:
  Csernobilszkaja molitva
 • ISBN:
  ISBN 9789634054627
 • FORDÍTOTTA:
  Pálfalvi Lajos
 • KIADÓ:
  Európa Könyvkiadó
 • OLDALSZÁM:
  357 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017

„Halál rejtőzött mindenütt, de ez valamilyen más halál volt. Új maszkokat viselt, korábban ismeretlen külsőt öltött.”

1986. április 26-án kezdődött Csernobilban minden idők legnagyobb atomerőmű-katasztrófája. Az akkori szovjet vezetés titkolózása miatt a világ napokig szinte semmit sem tudott róla...

A Nobel-díjas fehérorosz írónő két évtizedet szánt a téma feldolgozására. Beszélt olyan emberekkel, akiket rögtön a katasztrófa után a helyszínre rendeltek, és a legveszélyesebb munkákat végeztették velük. Beszélt az özvegyekkel, akiknek csak a kitüntetések és az oklevelek maradtak. Beszélt azokkal, akik az erőmű közelében, a paraszti Atlantisszá vált Poléziában éltek - aztán bedeszkázták a kútjukat, és kitelepítették őket, vagy maradhattak a házukban, de eztán már úgy éltek, mint egy rezervátum lakói. Megismerjük az áldozatokat, a felelősöket és a szovjet virtusba belerokkant vakmerő önkénteseket. Megismerjük azokat, akik számára Csernobil filozófiai probléma, az atomkorszak utáni ember alapító mítosza, és azokat is, akik a szovjethatalom ellenségeit, a Nyugatot és az árulókat okolják érte.

Csernobil nemcsak egyéni, családi, hanem nemzeti tragédia is. Nem szovjet, nem orosz, nem is ukrán, hanem fehérorosz nemzeti tragédia. A tízmilliós nemzetből több mint kétmillióan élnek szennyezett területen. Mert amikor a szovjet híradókban örömhírként közölték, hogy szerencsére nem Kijev felé szállt a radioaktív felhő, azt nem közölték, hogy Minszket és Fehéroroszországot borította el. Mivel a birodalom itt többször is erőszakkal állította meg a nemzetté válás folyamatát, sokan csak ekkor döbbentek rá, hogy az ő sorsuk más, maguknak kell kitalálniuk, hogyan menthetik meg az életüket. A gyarmati sorban élő nemzet a csernobili katasztrófával lépett be a világtörténelembe. Mert az afganisztáni háború és az atomkatasztrófa a birodalmat is romba döntötte.

Csernobil minden szereplő számára korszakhatár. A boldog tudatlanság elvesztését jelenti, ahonnan csak hosszú idő után lehet eljutni a rezignált, keserű bölcsességig. Vannak, akik már eljutottak ide, és vannak, akik most csak most indulnak el, mint a Szolzsenyicint olvasó falusi párttitkár. Egyesek menekülnek a zónából, másokat meg vonz az a terület, amelyet lassan visszahódít a természet.

Csernobil nemcsak katasztrófa volt, hanem figyelmeztetés is. És Alekszijevics szerint minden nemzedéknek olvasnia kell a jövőnek hagyott jelekből.

Csernobil ma is aktuális. És aktuális lesz még 48 ezer évig.

További ajánlatunk

Jeremiás nyomában
borító: Jeremiás nyomában>
4 899 Ft
Sosem fogok memoárt írni
borító: Sosem fogok memoárt írni>
3 199 Ft
Bruce Lee, a sárkány
borító: Bruce Lee, a sárkány>
1 790 Ft
Requiem
borító: Requiem>
1 990 Ft
Napsugaram
borító: Napsugaram>
2 290 Ft
Clandestino Manu Chao nyomában
borító: Clandestino Manu Chao nyomában>
1 990 Ft
Miért éppen Gyöngyöspata?
borító: Miért éppen Gyöngyöspata?>
790 Ft
Cölöpök
borító: Cölöpök>
990 Ft

Hasznos holmik