• FORDÍTOTTA:
    Bognár Antal, Virág Bognár Ágota
  • EREDETI CÍM:
    Veliki rat
  • KIADÓ:
    Napkút Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2018
  • OLDALSZÁM:
    528 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789632637594

A Nagy Háború

Olvass bele!
  • FORDÍTOTTA:
    Bognár Antal, Virág Bognár Ágota
  • EREDETI CÍM:
    Veliki rat
  • KIADÓ:
    Napkút Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2018
  • OLDALSZÁM:
    528 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789632637594

Aleksandar Gatalica Belgrádban született, 1964-ben. Tizenegy könyve jelent meg, műveit eddig tíz európai nyelvre fordították le. Ógörögből fordít (Aiszkhülosz, Euripidész, Szophoklész drámái és versek), zenekritikus. Több jutalom mellett A Nagy Háború című regényéért megkapta a 2012-es NIN-díjat és számos más rangos elismerést. E regényének homlokterében az 1914 „különös nyáréjszakáján” jóvátehetetlenül a történelem örvényébe került emberek személyes élettörténetei állnak.

„Amikor megfogant bennem a Nagy Háborúról szóló regény gondolata, igazából a »boldog békeidők« aranykorának veszte foglalkoztatott. Teljességében akartam megragadni e korszakot, azt kutatva, hogyan lelhette végét egyik napról a másikra. Persze egy kort az azt megélő sok-sok ember testesít meg. Hiteles tényanyagból a regényíráshoz nélkülözhetetlen képzeletre hagyatkozva – hisz képzelet nélkül nincs művészet – gondoltam tovább a sorsokat. Mert sok-sok vonat indult akkor a frontra vidám bakákkal, akik zászlót lengettek a vagonokból – ha mindegyikük útjáról vörös fonal tekeredett volna le, bíborszín háló szőtte volna át meg át az Óvilágot.
Mi sem volt természetesebb annál, mint hogy a világégés mindegyik részvevőjéhez együttérzően viszonyuljak, hisz az összes hadviselő fél iszonyatos véráldozatot szenvedett, és mindegyik katonával valójában kibabráltak, amikor fegyverbe szólították. A huszadik század hajnalán az emberek komolyan hitték, hogy nem lesz majd több háború, az emberi értelem és öntudat eljutott arra a lépcsőfokra, amelyen fegyverfogásra nem kapható többé. Elhitették velük, hogy ez a harc »minden további háborúnak elejét fogja venni« – és aztán az első világégés egész nemzedékeket fosztott meg minden reménykedésüktől.
Ámde még a tragédiaíró sem teheti meg, hogy a remény utolsó szikráját is kioltja az olvasóban. Az antik korban a közönséget könnyekre fakasztó szerzőnek jutalom helyett ellátták a baját. A nézőnek katarzist kell átélnie, el kell gondolkodnia, meg kell változnia. A regény végén jobb jövőről ábrándozó hőseim helyettem beszélnek. Javíthatatlan optimista vagyok, mindig reménykedem valami jobb eljövetelében. Úgy hiszem, az olvasó is így lesz vele.”

További ajánlatunk

Anne Frank naplója
borító: Anne Frank naplója>
3 599 Ft
Nap mint nap
borító: Nap mint nap>
2 799 Ft
Szerettem őt
borító: Szerettem őt>
2 499 Ft
Moszkva - A határ
borító: Moszkva - A határ>
2 100 Ft
Lányok csöndje
borító: Lányok csöndje>
2 590 Ft
Furcsaság a fejemben
borító: Furcsaság a fejemben>
2 590 Ft
A makrancos királyné
borító: A makrancos királyné>
2 590 Ft
Téli mese
borító: Téli mese>
2 590 Ft

Hasznos holmik