• KIADÓ:
    Napkút Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2017
  • OLDALSZÁM:
    224 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789632637556

Viharjelzés

Riportok 1956 katonáival

Olvass bele!
  • KIADÓ:
    Napkút Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2017
  • OLDALSZÁM:
    224 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789632637556

Csörsz István már az 1970–80-as évek ifjúsági szubkultúráinak krónikásaként olyan riportalanyokat szólaltatott meg, akiknek esélyük sem volt arra, hogy elmondhassák történetüket, véleményüket (Sírig tartsd a pofád, 1971, 1983; Elhagyott a közérzetem, 1986).
1989-ben szintén kényes témát talált: ekkor készítette el leendő 1956-os könyvének riportjait. A nyugalmazott katonák és szemtanúk ekkoriban még óvatosabban, megfontoltabban fogalmaztak, mint a rendszerváltás után. Nyoma sem volt önigazoló, hősködő vagy ideologikus megnyilatkozásoknak. A szövevényes katonai helyzetről hadászati és civil nézőpontból egyaránt árnyaltan meséltek, kerülték a túlzásokat, a találgatást vagy a készen kapott információkat. Annál erősebb a felidézett emlékek fölött érzett mély megrendülés, az áldozatok iránti részvét a Kossuth téri sortűz vagy a Rádió-ostrom tanúinak beszámolójában.

A kötet főszereplője, a Don-kanyart is megjárt Solymosi János 1956-ban alezredesi rangban szolgált, s Budapest hivatalos katonai védelmének kulcsfigurája volt. Kiváló megfigyelőképessége és szinte nyomdakész történetmondása nyomán nemcsak saját és közvetlen tisztjei szerepét érthetjük meg, hanem a katonai vezetés és a forradalmárok közti kommunikációs nehézségeket is.
Az igazságkeresés szándéka szövetségessé tette a mesélőket és a lejegyzőt. Csörsz már a korábbi riportkönyveiben kidolgozta az oral history közreadásának saját, irodalmi módszereit. Az első riportok lejegyzését követő kontrollbeszélgetéseken ütköztette a nézőpontokat, s az agyonhallgatott vagy hivatalosan másként tárgyalt események közös, objektív tisztázása során összeadódott a több nézőpontú tudás. A civil szemtanúk szavai és a jegyzőkönyvi pontosságú katonai emlékezet kétszólamú, de mindvégig tényszerű, hiteles szöveggé rendeződik. A figyelmes olvasó sok új tényanyagot talál itt, bár egy riportkönyvnek nem lehet célja, hogy a levéltári adatok helyett tisztázza a máig vitatott történelmi eseményeket.

További ajánlatunk

Laáramlás
borító: Laáramlás>
3 299 Ft
Nincs más út
borító: Nincs más út>
2 290 Ft
Apám a drogbáró
borító: Apám a drogbáró>
2 590 Ft
Elég volt a bújócskából
borító: Elég volt a bújócskából>
1 890 Ft
Csöndek és hangok
borító: Csöndek és hangok>
990 Ft
Emlékirataim
borító: Emlékirataim>
1 200 Ft
KAJÁN TIBOR – Két pólus között egy szikra
borító: KAJÁN TIBOR – Két pólus között egy szikra>
89 Ft
KALLÓS ZOLTÁN - Ragadnak essze ez iénekek
borító: KALLÓS ZOLTÁN - Ragadnak essze ez iénekek>
89 Ft

Hasznos holmik