• KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • OLDALSZÁM:
  272 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9786155900280
apple store link google play link

Az Ungvári - Tanár és tudós

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • OLDALSZÁM:
  272 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9786155900280
apple store link google play link

Ungvári Tamás József Attila- és Széchenyi-díjas író és irodalomtudós, Budapest díszpolgára és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem díszdoktora.
Budapesten született 1930-ban, a Zsidó Gimnáziumban érettségizett, diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-angol szakán szerzett. A Csillag című lapnál már fiatalon rovatvezető lett, majd a Magyar Nemzetnél dolgozott. Később volt a Budapester Rundschau szerkesztője, a Petőfi Színház dramaturgja, a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársa, a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, illetve egyetemi tanára. Dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia Színháztudományi Bizottságának tagjaként, és két cikluson át volt a nemzetközi PEN Club magyar tagozatának főtitkára. A hatvanas évek végétől többször tanított külföldön – a Cambridge-i Egyetemen, a kaliforniai Claremontban, a Columbia, a Yale és a Harvard egyetemeken tartott előadásokat, a Zsidó Egyetemen művelődéstörténetet oktatott. Fordított Arthur Millertől, Bertolt Brechttől, Graham Greene-től. Irodalomtudósként műfajelmélettel és -történettel, valamint a modernség megnyilvánulási formáival foglalkozik a 20. századi próza- és drámairodalomban.
Érdeklődése rendkívül széleskörű, szakmai munkái mellett megírta a Beatles Biblia és A rock mesterei című könyveket, de megírta A „zsidókérdés” magyarországi történetét is. Műsorvezetőként dolgozott a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban, a Klubrádióban és az ATV-ben.

Ebben a kötetben a barátai, kortársai, tanítványai köszöntik a neki és róla írt tudományos műveikkel, esszékkel, emlékezésekkel.

A szerzők:
Benedek István Gábor, Heller Ágnes, Hernádi Miklós, Hegedűs D. Géza, Hrotkó Larissza, Kiss Endre, Komoróczy Géza, Lichtmann Tamás, Kenyeres Zoltán, Kiss Erika, Nógrádi Gergő, Peremiczky Szilvia, Répás Annamária, Oláh János, Schőner Alfréd

További ajánlatunk

Hollywood csúcsragadozója
borító: Hollywood csúcsragadozója>
3 799 Ft
Kvittek vagyunk
borító: Kvittek vagyunk>
2 399 Ft
Hofi naplója
borító: Hofi naplója>
4 890 Ft
Napló 1935-1946
borító: Napló 1935-1946>
6 490 Ft
Villámlik messziről...
borító: Villámlik messziről...>
1 490 Ft
Elég volt a bújócskából
borító: Elég volt a bújócskából>
1 890 Ft
Költő, az innenső parton
borító: Költő, az innenső parton>
990 Ft
PATAKI FERENC - Gazdátlan ország
borító: PATAKI FERENC - Gazdátlan ország>
89 Ft

Hasznos holmik