• FORDÍTOTTA:
  Gálvölgyi Judit
 • EREDETI CÍM:
  A Map of Days
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • OLDALSZÁM:
  419 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789630996358
apple store link google play link

Napok térképe

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 4. rész

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Gálvölgyi Judit
 • EREDETI CÍM:
  A Map of Days
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • OLDALSZÁM:
  419 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789630996358
apple store link google play link

ndorsólyom kisasszony különleges gyermekei főellenségük legyőzése után új küldetésre indulnak – ezúttal Amerikában. Jacob vezetésével veszedelmes különlegesek között és rejtett hurkok során át utaznak, hogy homályos útmutatások nyomán megtalálják és megmentsék egy ismeretlen sorstársukat.

A könyv reklámvideója

(Részlet)
Kapcsolat nélküli személy nagy veszélyben.
Küldetés: védeni és kimenteni.
Elszállítani a 10044-es hurokba.
Rendkívül óvatosan.
A kapcsolat nélküli különleges nem volt megnevezve. Az sem, hogy hol a 10044-es hurok. De a szalvéta hátulján szerepeltek koordináták.
– Tudom olvasni a koordinátákat – mondta izgatottan Millard. – A hosszúsági vonal negatív, ami azt jelenti, hogy jócskán nyugatra van a…
– Egy középiskola Brooklynban, New Yorkban – fojtottam belé a szót, felmutatva a telefonomat. – Betápláltam a Térképek applikációba.
Millard krákogott.
– Semmiféle műszaki cikk nem pótolhat egy igazi térképészt.
– Van egy küldetésünk, és van egy címünk – mondta Emma. – Csak a keresett különleges nevét nem tudjuk.
– Talán H. sem tudja a nevét – vélekedett Bronwyn –, és a név kiderítése is a küldetés része.
– Te se akarnáá megnevezni kapcsolat nééküli különlegeset szalvétán, ami mongyuk egy ’amburgersütő kezibe kerűűhet – mondta Enoch.”

A rejtélyes képességekkel rendelkező tizenhat éves floridai Jacob Portman hat hete tért haza nyári vakációjáról, Angliából, és a szülei elmegyógyintézetbe akarják zárni. Az átlagos kisvárosi család ugyanis egy szót sem hisz el a fiú kalandjaiból és hőstetteiből az úgynevezett különlegesek rejtett világaiban. A legjobbkor jelennek meg Jacob különleges barátai: szerelme, a kezével lángot gyújtó, szépséges Emma, a láthatatlan Millard, az emberfeletti erejű Bronwyn, a divatbolond, álmában jövőlátó Horace, a halottakat percekre feltámasztani képes Enoch, a méheknek parancsoló Hugh, az első és hátsó szájával is harapni tudó Claire, a nehezék nélkül súlytalanul lebegő Olive, valamint oltalmazójuk és nevelőjük, az alakváltó ymbryne, azaz Vándorsólyom kisasszony. Kiszabadultak az időhurok szorításából, és a gyors öregedés veszélye nélkül mozoghatnak térben és időben a Napok Térképe hurkai segítségével.
Barátai
azért érkeztek Jacobhoz, hogy vezetésével megismerjék a jelen Amerikáját és az amerikai különlegeseket. Ha sikerülne beilleszkedniük a „normálisok” társadalmába, ők verhetnének hidat a rejtőzködő különlegesek és a normálisok világa közé.
Az ymbrynék szép tervét azonban keresztülhúzza, hogy Jacob és társai rátalálnak Abe Portman rejtett szobájára. Új titkok nyomára bukkannak, és az imádott nagyapja örökségét kutató Jacob ismét kalandra vezeti társait. Ezúttal azonban Vándorsólyom kisasszony tiltása ellenére!
Jacobék bátorságuk és kitartásuk révén diadalmaskodtak a különlegesek európai világában. Amerikában azonban a különlegesek egymással torzsalkodó klánjai teljesen más törvényeket szabnak. Jacobék ismeretlen erőkkel és ismeretlen szabályokkal kerülnek szembe, és az ymbrynék támogatása nélkül csak saját találékonyságukra és barátságukra támaszkodhatnak.

Kinek ajánljuk a regényt?
Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeicímű regényével robbant be a bestsellerek világába 2011-ben. A történet napjainkban játszódik, és hosszabb-rövidebb időutazások tarkítják cselekményét. Fantasy elemekkel tűzdelt misztikus kalandregény, elsősorban a fiatal felnőtt olvasók számára (főhőseinek többsége 15–18 éves kamasz), de az olvasói visszajelzések alapján minden korosztálynak emlékezetes olvasói élményt nyújt. A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeiaz Üresek városa és a Lelkek könyvtára című kötetekkel alkot trilógiát. Jacob Portman története a Napok Térképében folytatódik, amely egy új trilógia első kötete.

A Vándorsólyom-regények jellegzetes eleme, hogy a szerző sok ezer régi, furcsa fotográfia közül kiválogatott képek tucatjait használja fel illusztrációképpen. Ezek a hol mulatságos, hol baljóslatú régi fotók és képeslapok szokatlanul, ámde kitűnően illusztrálják az eseményeket és a regények lapjain feltűnő különféle alakokat. Jelzik, mi minden szolgálhatott az író ihletforrásául, egyidejűleg utánozhatatlan, minden más műtől különböző hangulatot kölcsönöznek. Nem kis mértékben ezeknek a gondosan kiválasztott képeknek köszönhető, hogy e könyvek olyanok, mint főhőseik: különlegesek.

A szerzőről és a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regény megszületéséről

A különlegesek univerzuma
Figyelem! Ha elolvasná a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényt, ugorja át az alábbi ismertetőt, és inkább hallgasson bele a műbe Mertz Tibor előadásában!

A regényfolyam alapgondolata, hogy világunkban ősidők óta élnek különleges képességekkel rendelkező emberek, akiket a különleges adottságokkal nem rendelkező „normálisok” üldöznek, mert félnek tőlük. Sok különlegest már gyerek-, illetve kamaszkorában megkeresnek és „szárnyaik alá vesznek” az ymbrynék, azaz a madárrá változni tudó különleges asszonyok, akik képesek időhurkot létrehozni és fenntartani. Más különlegesek felnőttként keresnek maguknak hurkot, hogy ott éljék le életüket. (És persze olyanok is akadnak, akik a „normálisok” üldöztetésével dacolva hurkon kívül élik le életüket.)
Mi az időhurok?
Az időhurok egy kisebb-nagyobb hely (egy ház, egy település), amelyben az időt az ymbryne minden nap egy adott időpontban újraindítja. Vándorsólyom kisasszony időhurkában például 1940. szeptember 3-a ez a nap. Aki 14 évesen beköltözik egy hurokba, amíg ott él, 14 éves marad, mert az időhurokban a teste csupán egyetlen napot öregszik, és a hurok napjának „újraindításakor” egy napot visszafiatalodik. Emlékeit azonban megtartja minden megélt napról… A különleges teste csak akkor kezd el fokozatosan öregedni, ha hosszabb időre elhagyja a hurkot. Minél hosszabb időn át élt a hurokban, annál gyorsabban „öregszik előre”, amikor hurkon kívül, a valós időben tartózkodik. Egy olyan különleges fiatal, aki már 60–70 éve időhurokban él, a hurkon kívül akár néhány hónap alatt megöregszik és meghal.

A hurok két kapuja két különböző korra néz, így lehetséges, hogy Jacob Portman a saját korának egy nyári napján belép Vándorsólyom kisasszony időhurkába, és kiléphet belőle 1940. szeptember 3-án. Aki nem tartozik a különlegesek közé, az nem képes belépni az időhurokba, a különlegesek azonban a hurkok között lépkedve képesek korokon át utazást tenni.

A különlegesek mindig is titokként kezelték az időhurkok helyét és időpontját a világban, és erről nagyon kevés térkép készült – az egyik ezek közül a Napok Térképe. Jó tudni azonban, hogy a Napok Térképe sem mutat meg minden hurkot!

A különlegesek univerzuma már az első kötet megjelenése után számos magyar rajongót szerzett. Erről tanúskodik a rajongók által a kiadó hivatalos Vándorsólyom-facebook-oldalára írt történeteket tartalmazó, szabadon letölthető Vándorsólyom kisasszony – Variációk című e-könyv.

A szerző
Ransom Riggs (szül. 1979, Maryland, USA) amerikai író, a Kenyon College-ben irodalmat, a Dél-kaliforniai Egyetemen pedig filmezést tanult. Első regénye, a
Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (2011) világsiker lett (és mozifilm is készült belőle). A trilógia további részei, a szintén nagy sikerű Üresek városa (2014) és a Lelkek könyvtára (2015). 2017-ben következett egy mesegyűjtemény: A különlegesek regéi. Magyarul valamennyi Gálvölgyi Judit fordításában és a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Ransom Riggs a feleségével, a szintén író Tahereh Mafival Los Angelesben él.

Exkluzív interjú a szerzővel

Szerkesztői vélemény
Miért tartom lebilincselő olvasmánynak a Vándorsólyom-regényeket?
Scifi-kedvelőként a természet (vagy inkább tudomány) feletti kalandok eleve érdekelnek. A rengeteg hasonló műfajú fikció közül két vonás emeli ki számomra a regényfolyamot, azaz a különlegesek univerzumának történeteit. Az egyik az eredeti alapötlet, amely a különleges (de nem szuperképességű!) emberek és ellenségeik harcát az idővel űzött játékkal elegyíti.
Számomra az eredeti alapötletnél is fontosabb: az írás minősége. A különlegesek nem álruhás szuperhősök menő beszólásokkal és melodramatikus monológokkal, hanem az olvasóhoz hasonló, nagyon is esendő „hétköznapi” emberek, ismerős vágyakkal és problémákkal. A felnőtté válással többszörös hátrányban küzdő kamaszok, akik tévedések, hibák és veszteségek árán keresik útjukat és helyüket a világban. A főhősök lassú belső változása, érése a kalandok, fordulatok és izgalmak lineáris elbeszélésének élvezetes mélységet, a regényfolyam egészének pedig izgalmas ívet ad. A regények szövegminősége szerintem nagyon jó. A narráció és a dialógusok szórakoztatóak, néha meghatóak és drámaiak. A cselekmény szövése, a konfliktusok előkészítése (jellemzően egy-egy hosszú utazással) és felépítése remek, a jók és a gonoszok összecsapásai lenyűgözően izgalmasak – ami a látványos szuperhős-filmek korában nagy szó! Pluszpontot érdemel, hogy a szerelmi szál a populáris szórakoztató irodalmi művek többségétől eltérően egyáltalán nem egy kötelezően és többnyire sután megírt „vevőcsalogató” elem, hanem hihetően ábrázolt, lassan fejlődő kapcsolat, amelynek mélysége és változása a Napok Térképében már komoly dramaturgiai többletet ad az eseményeknek.
Az első trilógia egyszerű alapkonfliktusa, a jók és a gonoszok összecsapása a Napok Térképe című folytatásban generációk, valamint jók és kevésbé jók közötti bonyolult konfliktussá mélyül. (Földes László)

Interjú Gálvölgyi Judittal, a könyv fordítójával

Miért tartom lebilincselő olvasmánynak a Vándorsólyom-regényeket?

Scifi-kedvelőként a természet (vagy inkább tudomány) feletti kalandok eleve érdekelnek. A rengeteg hasonló műfajú fikció közül két vonás emeli ki számomra a regényfolyamot, azaz a különlegesek univerzumának történeteit. Az egyik az eredeti alapötlet, amely a különleges (de nem szuperképességű!) emberek és ellenségeik harcát az idővel űzött játékkal elegyíti.
Számomra az eredeti alapötletnél is fontosabb: az írás minősége. A különlegesek nem álruhás szuperhősök menő beszólásokkal és melodramatikus monológokkal, hanem az olvasóhoz hasonló, nagyon is esendő „hétköznapi” emberek, ismerős vágyakkal és problémákkal. A felnőtté válással többszörös hátrányban küzdő kamaszok, akik tévedések, hibák és veszteségek árán keresik útjukat és helyüket a világban. A főhősök lassú belső változása, érése a kalandok, fordulatok és izgalmak lineáris elbeszélésének élvezetes mélységet, a regényfolyam egészének pedig izgalmas ívet ad. A regények szövegminősége szerintem nagyon jó. A narráció és a dialógusok szórakoztatóak, néha meghatóak és drámaiak. A cselekmény szövése, a konfliktusok előkészítése (jellemzően egy-egy hosszú utazással) és felépítése remek, a jók és a gonoszok összecsapásai lenyűgözően izgalmasak – ami a látványos szuperhős-filmek korában nagy szó! Pluszpontot érdemel, hogy a szerelmi szál a populáris szórakoztató irodalmi művek többségétől eltérően egyáltalán nem egy kötelezően és többnyire sután megírt „vevőcsalogató” elem, hanem hihetően ábrázolt, lassan fejlődő kapcsolat, amelynek mélysége és változása a Napok Térképében már komoly dramaturgiai többletet ad az eseményeknek.
Az első trilógia egyszerű alapkonfliktusa, a jók és a gonoszok összecsapása a Napok Térképe című folytatásban generációk, valamint jók és kevésbé jók közötti bonyolult konfliktussá mélyül.

További ajánlatunk

A kimondatlan név
borító: A kimondatlan név>
3 780 Ft
Sorsok tükre
borító: Sorsok tükre>
1 990 Ft
Narrenturm
borító: Narrenturm>
2 490 Ft
Elátkozott kígyók
borító: Elátkozott kígyók>
2 980 Ft
A fekete lap napja
borító: A fekete lap napja>
2 599 Ft
A látszat mesterei
borító: A látszat mesterei>
2 390 Ft
Oni: Szürke vér
borító: Oni: Szürke vér>
1 990 Ft
Ha elolvad a hó
borító: Ha elolvad a hó>
1 990 Ft

Hasznos holmik