• FORDÍTOTTA:
  Gálvölgyi Judit
 • EREDETI CÍM:
  Tales of the Peculiar
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
 • OLDALSZÁM:
  192 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789630988100
apple store link google play link

A különlegesek regéi

Andrew Davidson illusztrációival

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Gálvölgyi Judit
 • EREDETI CÍM:
  Tales of the Peculiar
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
 • OLDALSZÁM:
  192 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789630988100
apple store link google play link

Ransom Riggs ebben a gyönyörű, művészi grafikákkal illusztrált könyvében azokat a regéket írja meg, amelyek a Vándorsólyom-trilógiában szereplő „különlegesek” eredetét és legősibb történeteit beszélik el. A különlegesekről szóló szokatlan mesék minden darabja egy-egy meglepetés: sosem az történik, amire számítunk, a szereplők furák, a fordulatok kiszámíthatatlanok, az atmoszféra pedig különös. Minden történet egy másik világ, de megegyeznek abban, hogy: különlegesek.

A szerző
Ransom Riggs (szül. 1979, Maryland, USA) amerikai író, a Kenyon College-ben irodalmat, a Dél-kaliforniai Egyetemen pedig filmezést tanult. Első regénye, a
Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (2011) világsiker lett (és mozifilm is készült belőle). A trilógia további részei, a szintén nagy sikerű Üresek városa (2014) és a Lelkek könyvtára (2015). 2017-ben következett egy mesegyűjtemény: A különlegesek regéi. Jacob Portman és különleges barátainak történetét az író új trilógiával folytatja, amelynek első kötete, a Napok Térképe (2019). Magyarul valamennyi Gálvölgyi Judit fordításában és a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Ransom Riggs a feleségével, a szintén író Tahereh Mafival Los Angelesben él.

Exkluzív interjú a szerzővel

A különlegesek univerzuma
Figyelem! Ha elolvasná a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényt, ugorja át az alábbi ismertetőt, és inkább hallgasson bele a műbe Mertz Tibor előadásában!

A regényfolyam alapgondolata, hogy világunkban ősidők óta élnek különleges képességekkel rendelkező emberek, akiket a különleges adottságokkal nem rendelkező „normálisok” üldöznek, mert félnek tőlük. Sok különlegest már gyerek-, illetve kamaszkorában megkeresnek és „szárnyaik alá vesznek” az ymbrynék, azaz a madárrá változni tudó különleges asszonyok, akik képesek időhurkot létrehozni és fenntartani. Más különlegesek felnőttként keresnek maguknak hurkot, hogy ott éljék le életüket. (És persze olyanok is akadnak, akik a „normálisok” üldöztetésével dacolva hurkon kívül élik le életüket.)
Mi az időhurok?
Az időhurok egy kisebb-nagyobb hely (egy ház, egy település), amelyben az időt az ymbryne minden nap egy adott időpontban újraindítja. Vándorsólyom kisasszony időhurkában például 1940. szeptember 3-a ez a nap. Aki 14 évesen beköltözik egy hurokba, amíg ott él, 14 éves marad, mert az időhurokban a teste csupán egyetlen napot öregszik, és a hurok napjának „újraindításakor” egy napot visszafiatalodik. Emlékeit azonban megtartja minden megélt napról… A különleges teste csak akkor kezd el fokozatosan öregedni, ha hosszabb időre elhagyja a hurkot. Minél hosszabb időn át élt a hurokban, annál gyorsabban „öregszik előre”, amikor hurkon kívül, a valós időben tartózkodik. Egy olyan különleges fiatal, aki már 60–70 éve időhurokban él, a hurkon kívül akár néhány hónap alatt megöregszik és meghal.

A hurok két kapuja két különböző korra néz, így lehetséges, hogy Jacob Portman a saját korának egy nyári napján belép Vándorsólyom kisasszony időhurkába, és kiléphet belőle 1940. szeptember 3-án. Aki nem tartozik a különlegesek közé, az nem képes belépni az időhurokba, a különlegesek azonban a hurkok között lépkedve képesek korokon át utazást tenni.

A különlegesek mindig is titokként kezelték az időhurkok helyét és időpontját a világban, és erről nagyon kevés térkép készült – az egyik ezek közül a Napok Térképe. Jó tudni azonban, hogy a Napok Térképe sem mutat meg minden hurkot!

A különlegesek univerzuma már az első kötet megjelenése után számos magyar rajongót szerzett. Erről tanúskodik a rajongók által a kiadó hivatalos Vándorsólyom-facebook-oldalára írt történeteket tartalmazó, szabadon letölthető Vándorsólyom kisasszony – Variációk című e-könyv.

További ajánlatunk

Szirmok és jég koronája
borító: Szirmok és jég koronája>
4 799 Ft
A dühös tűz fellángolása
borító: A dühös tűz fellángolása>
2 500 Ft
A mágia dialada
borító: A mágia dialada>
1 990 Ft
Narrenturm
borító: Narrenturm>
2 490 Ft
Pókfény
borító: Pókfény>
2 495 Ft
Gondolin bukása
borító: Gondolin bukása>
3 299 Ft
Fekete Tom balladája
borító: Fekete Tom balladája>
1 490 Ft
Nagyrészt halott
borító: Nagyrészt halott>
2 280 Ft

Hasznos holmik