• KIADÓ:
  Athenaeum Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • OLDALSZÁM:
  430 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789632938943

Az isten szerelmére

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Athenaeum Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • OLDALSZÁM:
  430 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789632938943

A Hogy volt portréi 2004-től íródtak, olyan írókról és művészekről, akikkel szoros kapcsolatban álltam, némelyikükkel kifejezetten barátságban. Módosít ez a tény az élményen, ha a műveiket magamhoz veszem? Nehéz a válasz.
Az Írhatnám polgár-sorozat valamivel később kezdett fogalmazódni. Ennek hősei a huszadik század közepének íróóriásai, főleg a Nyugat köre. Zömükkel sajnos csak a műveik, életrajzaik, naplóik, leveleik, s a róluk szóló szájhagyomány révén köthettem ismeretséget. 2009-ben készült a legutolsó. A szövegek döntő többsége az Élet és Irodalomban jelent meg annak idején. Néhányat mind a két csokorból kihagytam, s picit átírtam valamennyit.
Tíz-tizenöt év alatt változtam, s bármily hihetetlen, a hőseim is. A Hogy volthoz mellékeltem néhány dokumentatív fényképet. Az Írhatnám polgárhoz nem tudtam, sajnos nincs közös fotóm például Kosztolányi Dezsővel vagy Karinthy Frigyessel.
Jelszavam: Olvasni arany.

Az isten szerelmére.
A drága Mándy Iván szavajárása a cím. Hanglejtését máig hallom. A Hogy volt szemérmetlen portréi (Örkény, Déry, Mándy, Kodály, Mészöly, Lázár, Janikovszky, Szabó stb.) olyan kulturális fáklyákról szólnak, akiket személyesen ismerhettem.
Az Írhatnám polgár meghatott, de (néhol túl) őszinte vallomásai viszont a huszadik század közepének legendás íróiról, most először kerülnek kötetbe. Szellemidézés tehát, néhány illetlen fotóval és kellő komolytalansággal.

További ajánlatunk

Vázlat valami máshoz
borító: Vázlat valami máshoz>
2 399 Ft
Beláthatatlan táj
borító: Beláthatatlan táj>
2 599 Ft
Aprómunka egy palotáért
borító: Aprómunka egy palotáért>
1 990 Ft
Az Amcsalat hegység tiszta levegője
borító: Az Amcsalat hegység tiszta levegője>
1 690 Ft
Szinbád hazamegy
borító: Szinbád hazamegy>
1 990 Ft
Élő kötet nem marad
borító: Élő kötet nem marad>
2 290 Ft
Nyelvlecke spanyol-ajkúaknak
borító: Nyelvlecke spanyol-ajkúaknak>
990 Ft
A rinocérosz-terápia
borító: A rinocérosz-terápia>
2 290 Ft

Hasznos holmik