• FORDÍTOTTA:
  Pacskovszky Zsolt
 • EREDETI CÍM:
  Le tour du monde du roi Zibeline
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • OLDALSZÁM:
  364 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789634336365

Vad tengereken

Benyovszky gróf kalandos élete

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Pacskovszky Zsolt
 • EREDETI CÍM:
  Le tour du monde du roi Zibeline
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • OLDALSZÁM:
  364 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789634336365

A köszvénytől szenvedő Benjamin Franklin zsémbesen futja át az aznapi kérvényezők listáját. A szeme egyszer csak megakad két néven: Móric gróf és A. grófné. Az amerikai politikus fogadja a vendégeket, s így ismerkedik meg Benyovszky Móric gróf hihetetlenül kalandos élettörténetével.

Benyovszky már igen ifjan katonának áll, véres csatákban harcol, majd a lengyelek szabadságáért küzd az oroszok ellen, s ezért Szibériába száműzik. Társaival azonban megszökik a fegyenctelepről, és magával viszi szerelmét, a kormányzó lányát, Afanáziát. Hajójukkal bejárják a fél világot – az Északi-tenger vidékét, Alaszkát, Kínát, Tajvant és Japánt –, hogy végül a gróf Franciaországban felajánlja szolgálatait a királynak. Itt aztán megbízást kap, hogy létesítsen kereskedelmi telepet Madagaszkáron, Benyovszky pedig útnak indul, hogy teljesítette küldetését.

Jean-Christophe Rufin Benyovszky Móric franciául írt emlékiratait szabadon kezelve rajzolja meg egy különleges, a világot megismerni vágyó férfi és orosz szerelme, Afanázia portréját. Az eredmény egyszerre kalandregény, regényes életrajz, megrendítő szerelmi történet és a korabeli filozófiával, eszmékkel átitatott korrajz a 18. századról, amelynek politikai intrikáiban, emberi sorsaiban, jellemeiben nemegyszer saját korunkra ismerhetünk.

Jean-Christophe Rufin (1952) francia orvos, diplomata, történész és regényíró. A Francia Akadémia, a MFS (Orvosok Határok Nélkül) tagja, az éhezés felszámolásáért küzdő Action Against Hunger nevű szervezet elnöke. Magyarul megjelent művei: Az Abesszin (2000), Iszfahán megmentése (2003), Brazilvörös (2004), Vesztett ügyek (2007).

Benyovszky Móric magyar és lengyel főnemes 1746-ban született a Nyitra vármegyéhez tartozó Verbón, és 1786-ban hunyt el Madagaszkár szigetén. Az egyik leghíresebb magyar világutazó, aki négy kontinensen is járt.
Francia nyelven írt életrajzi feljegyzései angolul és németül is megjelentek, magyar nyelvre pedig Jókai Mór ültette át őket, aki később regényt is írt Benyovszkyról. (Ezek ingyenes hozzáférhetők a Magyar Elektronikus Könyvtár anyagai között.)
„Rendkívüli testi erő, életszívósság párosúlt nála ritka szellemi adományokkal, emlékezettel és ítélő tehetséggel; rettenthetetlen bátorság, hidegvér a legnagyobb veszély idejében, gyors leleményesség és kimeríthetlen szívjóság, önfeláldozás, testvérek, hitves és jó pajtások irányában, voltak jellemének alapvonásai.”
Ilyennek látta Jókai Mór a világutazó grófot, akinek életéről kevés történelmi hitelességű adat maradt fenn, ám mindaz, amit elképesztő életútjáról tudunk, folyamatosan foglalkoztatja az utókort.

További ajánlatunk

Briliáns barátnőm
borító: Briliáns barátnőm>
2 799 Ft
A fény harcosának kézikönyve
borító: A fény harcosának kézikönyve>
2 499 Ft
Halálos bűn
borító: Halálos bűn>
3 000 Ft
Mérgező nász
borító: Mérgező nász>
2 799 Ft
A száműzetés és az ország
borító: A száműzetés és az ország>
1 990 Ft
iPhuck10
borító: iPhuck10>
2 490 Ft
Pornó - Trainspotting 2.
borító: Pornó - Trainspotting 2.>
2 590 Ft
A velencei bába
borító: A velencei bába>
2 570 Ft

Hasznos holmik