• FORDÍTOTTA:
  Bán Tibor és Misur Tamás
 • EREDETI CÍM:
  Le mie gioie terribli
 • KIADÓ:
  GABO Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  311 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • ISBN:
  ISBN 9789634068815

Rettenetes örömeim

Életem története

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Bán Tibor és Misur Tamás
 • EREDETI CÍM:
  Le mie gioie terribli
 • KIADÓ:
  GABO Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  311 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • ISBN:
  ISBN 9789634068815

Augusztusi este volt, a szúnyogok idegesítően csipkedtek. Egy képes autós újság volt a kezemben, amelyet Torinóban nyomtattak, azzal próbáltam lecsapni a vérszívókat. Peppino, az egyik legjobb kamaszkori barátom váratlanul megkérdezte: „Te mi leszel, ha nagy leszel?” A modenai vámház gázlámpájának pislákoló fényénél ráböktem egy fényképre az első oldalon. Raffaele De Palma – állt a képaláíráson – ismét főszereplő volt Indianapolisban, a nagy amerikai versenyen. „Autóversenyző leszek” – válaszoltam. „Bravó – mondta ő –, ha sikerül, az bizonyára nagyszerű mesterség.”

Így kezdődik, egy kisfiú nagyravágyó álmával Enzo Ferrari megismételhetetlen életútja, amelyet ő maga mesél el ebben az önéletrajzban. A könyv először a hatvanas évek elején jelent meg, amikor a „Drake” már a leghíresebb olasz volt a világon. Az elkövetkező két évtizedben magánkiadásokban frissítették, így a nagyközönség előtt ismeretlen maradt.
Száraz, tömör, aforizmákat teremtő stílusa (emlékezetes mondása szerint a másodikok csak az utolsók között az elsők) jól ismert azok számára, akik találkoztak vele. 1929-ben, miközben megrengette a világot a nagy válság, Enzo igazi látnokként megalapította Modenában a Scuderia Ferrarit, azaz a Ferrari istállót, hogy az előkelő polgárok fiai nála versenyezzenek. A II. világháború és a maranellói üzemet ért bombatalálat sem térítette el terveitől: 1947-ben az ágaskodó lovacska debütált a versenypályán, és ezzel elkezdődött egy mára legendássá váló sikersorozat.
A Drake által írt oldalak tele vannak érdekes anekdotákkal, valamint lényegre törő, nem mindig elismerő szakmai és emberi ítéletekkel azokról a pilótákról, akik a csapatában versenyeztek, de nem hiányzik ezekről az oldalakról a fájdalom sem. Mert ebben a könyvben, félretéve közmondásos visszafogottságát, Ferrari szabadon beszél olyan bensőséges dolgokról is, mint tragikusan fiatalon elhunyt Dino fia halála, amelynek hatására minden későbbi öröme „rettenetessé” vált.
A könyvet másik fia, Piero rendkívül személyes hangvételű visszaemlékezése gazdagítja, amely a nagy öreg utolsó éveinek néhány ismeretlen fejezetét tárja a nyilvánosság elé. Az 1988-ban kilencvenéves korában elhunyt Enzo Ferrari önéletrajzának legújabb kiadása elfogulatlan vallomás attól az embertől, aki álomautója révén az olasz zsenialitás szimbóluma lett a világban.
Enzo Ferrari 1898. február 18-án született Modenában. Pilóta volt, majd konstruktőr, s megalapította a nevét viselő autógyárat. A Ferrari istálló a könyv kiadásáig tizenhat konstruktőri és tizenöt egyéni világbajnoki címmel tartja a Forma–1-ben a világbajnoki elsőségek rekordját. Az autósport atyja az ágaskodó lovacskát az olasz minőség világszerte ismert jelképévé tette.

További ajánlatunk

Árnyak
borító: Árnyak>
4 199 Ft
Élj úgy, mint Coco Chanel
borító: Élj úgy, mint Coco Chanel>
2 499 Ft
Napsugaram
borító: Napsugaram>
2 290 Ft
A forradalom előérzete
borító: A forradalom előérzete>
2 290 Ft
Magánügy
borító: Magánügy>
2 590 Ft
Az elárult Japán
borító: Az elárult Japán>
2 000 Ft
Minimalisták
borító: Minimalisták>
1 990 Ft
BODOR PÁL - Titkaim
borító: BODOR PÁL - Titkaim>
89 Ft

Hasznos holmik