• FORDÍTOTTA:
  Bán Tibor és Misur Tamás
 • EREDETI CÍM:
  Le mie gioie terribli
 • KIADÓ:
  GABO Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  311 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • ISBN:
  ISBN 9789634068815

Rettenetes örömeim

Életem története

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Bán Tibor és Misur Tamás
 • EREDETI CÍM:
  Le mie gioie terribli
 • KIADÓ:
  GABO Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  311 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • ISBN:
  ISBN 9789634068815

Augusztusi este volt, a szúnyogok idegesítően csipkedtek. Egy képes autós újság volt a kezemben, amelyet Torinóban nyomtattak, azzal próbáltam lecsapni a vérszívókat. Peppino, az egyik legjobb kamaszkori barátom váratlanul megkérdezte: „Te mi leszel, ha nagy leszel?” A modenai vámház gázlámpájának pislákoló fényénél ráböktem egy fényképre az első oldalon. Raffaele De Palma – állt a képaláíráson – ismét főszereplő volt Indianapolisban, a nagy amerikai versenyen. „Autóversenyző leszek” – válaszoltam. „Bravó – mondta ő –, ha sikerül, az bizonyára nagyszerű mesterség.”

Így kezdődik, egy kisfiú nagyravágyó álmával Enzo Ferrari megismételhetetlen életútja, amelyet ő maga mesél el ebben az önéletrajzban. A könyv először a hatvanas évek elején jelent meg, amikor a „Drake” már a leghíresebb olasz volt a világon. Az elkövetkező két évtizedben magánkiadásokban frissítették, így a nagyközönség előtt ismeretlen maradt.
Száraz, tömör, aforizmákat teremtő stílusa (emlékezetes mondása szerint a másodikok csak az utolsók között az elsők) jól ismert azok számára, akik találkoztak vele. 1929-ben, miközben megrengette a világot a nagy válság, Enzo igazi látnokként megalapította Modenában a Scuderia Ferrarit, azaz a Ferrari istállót, hogy az előkelő polgárok fiai nála versenyezzenek. A II. világháború és a maranellói üzemet ért bombatalálat sem térítette el terveitől: 1947-ben az ágaskodó lovacska debütált a versenypályán, és ezzel elkezdődött egy mára legendássá váló sikersorozat.
A Drake által írt oldalak tele vannak érdekes anekdotákkal, valamint lényegre törő, nem mindig elismerő szakmai és emberi ítéletekkel azokról a pilótákról, akik a csapatában versenyeztek, de nem hiányzik ezekről az oldalakról a fájdalom sem. Mert ebben a könyvben, félretéve közmondásos visszafogottságát, Ferrari szabadon beszél olyan bensőséges dolgokról is, mint tragikusan fiatalon elhunyt Dino fia halála, amelynek hatására minden későbbi öröme „rettenetessé” vált.
A könyvet másik fia, Piero rendkívül személyes hangvételű visszaemlékezése gazdagítja, amely a nagy öreg utolsó éveinek néhány ismeretlen fejezetét tárja a nyilvánosság elé. Az 1988-ban kilencvenéves korában elhunyt Enzo Ferrari önéletrajzának legújabb kiadása elfogulatlan vallomás attól az embertől, aki álomautója révén az olasz zsenialitás szimbóluma lett a világban.
Enzo Ferrari 1898. február 18-án született Modenában. Pilóta volt, majd konstruktőr, s megalapította a nevét viselő autógyárat. A Ferrari istálló a könyv kiadásáig tizenhat konstruktőri és tizenöt egyéni világbajnoki címmel tartja a Forma–1-ben a világbajnoki elsőségek rekordját. Az autósport atyja az ágaskodó lovacskát az olasz minőség világszerte ismert jelképévé tette.

További ajánlatunk

Egy ifjú természettudós történetei
borító: Egy ifjú természettudós történetei>
3 290 Ft
Az Ungvári - Tanár és tudós
borító: Az Ungvári - Tanár és tudós>
1 890 Ft
Gyerekkatona voltam Afrikában
borító: Gyerekkatona voltam Afrikában>
2 290 Ft
Májusi cserebogár
borító: Májusi cserebogár>
2 390 Ft
A mi 56-unk
borító: A mi 56-unk>
1 999 Ft
Az én rövid történetem
borító: Az én rövid történetem>
1 990 Ft
Marilyn
borító: Marilyn>
790 Ft
Szabad szél
borító: Szabad szél>
1 490 Ft

Hasznos holmik