• KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  1999
 • OLDALSZÁM:
  448 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789635441907
apple store link google play link

A pápaság története

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  1999
 • OLDALSZÁM:
  448 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789635441907
apple store link google play link

A ​nérói keresztényüldözés (Kr. u. 64.) elől a hívek rábeszélésére Szent Péter el akarta hagyni Rómát. Egy sötét éjjel elindult rejtekhelyéről az appiai út felé. A Via Appián a városkapunál szembetalálkozott a feltámadott Krisztussal, aki vállán a kereszttel a Városba tartott. „Quo vadis, Domine?” – kérdezte az Urat megdöbbenve Péter. Mire Jézus ezt válaszolta: „Rómába jöttem, hogy ismét keresztre feszíttessem.” Péter megértette a szavak értelmét, és megszégyenülve visszafordult. A folytatás már tény: a Mestertől kapott újabb megerősítés birtokában ő is vállalta a kereszthalált.

A Krisztus utáni harmadik évezred hajnalán a kérdés továbbra is aktuális: Quo vadis? Hová mész, emberiség, hová megy az európai keresztény kultúrvilág, hová tart ebben a magyarság, s még inkább, hová tart az egyén, a megismételhetetlen egyes ember? A lehetséges válaszokat a kétezer éves kereszténység éppúgy tartalmazza és kínálja, mint esetleg más hitek, filozófiák, világnézetek és kultúrák. Európában azonban kétezer éve, a mi számunkra ezer év óta a kereszténység jelentette ezt, a Via Appián elhangzottak szellemében.
A választás és vállalás, a megingás és menekülés, a helytállás és tanúságtétel „Quo vadis?”-a kétezer éve folytonosan ismétlődik. A hívő ember számára a megváltás misztériuma kínálja bizonyára a mostani ezredfordulón is a „Hová mész?”-re a megnyugtató választ. A nem hívők válaszkeresése sem függetlenedik azonban a kétezer éves keresztény kultúrkörből adódó értékektől, normáktól vagy üzenetektől. Ezek értése és megértése pedig aligha lehetséges a múlt ismerete nélkül. A múlt megismerése, feltárása és üzenetének bemutatása számos diszciplina segítségével lehetséges. A kereszténységnek mint vallásnak és egyháznak az esetében e tekintetben a legautentikusabb maga a teológia, amely azonban nem nélkülözheti és nem is negligálja a többi tudomány: így elsősorban a történettudomány, a régészet, a néprajz idevágó eredményeit.

Az e-könyv a Kossuth Kiadónál 1999-ben megjelent, ma már nem kapható mű e-könyv-változata - illusztrációk nélkül.

További ajánlatunk

A Kreml titkai - 1917-2022
borító: A Kreml titkai - 1917-2022>
3 499 Ft
KGB - A szovjet titkosszolgálatok története
borító: KGB - A szovjet titkosszolgálatok története>
3 499 Ft
Mit tenne Frida Kahlo?
borító: Mit tenne Frida Kahlo?>
2 999 Ft
Hódítók
borító: Hódítók>
3 290 Ft
Moszád
borító: Moszád>
2 490 Ft
A civilizáció
borító: A civilizáció>
400 Ft
Egy angol Batu kán udvarában
borító: Egy angol Batu kán udvarában>
1 890 Ft
Közép-Európa - Volt? Van? Lesz?
borító: Közép-Európa - Volt? Van? Lesz?>
1 690 Ft

Hasznos holmik