• KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  1999
 • OLDALSZÁM:
  448 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789635441907
apple store link google play link

A pápaság története

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  1999
 • OLDALSZÁM:
  448 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789635441907
apple store link google play link

A ​nérói keresztényüldözés (Kr. u. 64.) elől a hívek rábeszélésére Szent Péter el akarta hagyni Rómát. Egy sötét éjjel elindult rejtekhelyéről az appiai út felé. A Via Appián a városkapunál szembetalálkozott a feltámadott Krisztussal, aki vállán a kereszttel a Városba tartott. „Quo vadis, Domine?” – kérdezte az Urat megdöbbenve Péter. Mire Jézus ezt válaszolta: „Rómába jöttem, hogy ismét keresztre feszíttessem.” Péter megértette a szavak értelmét, és megszégyenülve visszafordult. A folytatás már tény: a Mestertől kapott újabb megerősítés birtokában ő is vállalta a kereszthalált.

A Krisztus utáni harmadik évezred hajnalán a kérdés továbbra is aktuális: Quo vadis? Hová mész, emberiség, hová megy az európai keresztény kultúrvilág, hová tart ebben a magyarság, s még inkább, hová tart az egyén, a megismételhetetlen egyes ember? A lehetséges válaszokat a kétezer éves kereszténység éppúgy tartalmazza és kínálja, mint esetleg más hitek, filozófiák, világnézetek és kultúrák. Európában azonban kétezer éve, a mi számunkra ezer év óta a kereszténység jelentette ezt, a Via Appián elhangzottak szellemében.
A választás és vállalás, a megingás és menekülés, a helytállás és tanúságtétel „Quo vadis?”-a kétezer éve folytonosan ismétlődik. A hívő ember számára a megváltás misztériuma kínálja bizonyára a mostani ezredfordulón is a „Hová mész?”-re a megnyugtató választ. A nem hívők válaszkeresése sem függetlenedik azonban a kétezer éves keresztény kultúrkörből adódó értékektől, normáktól vagy üzenetektől. Ezek értése és megértése pedig aligha lehetséges a múlt ismerete nélkül. A múlt megismerése, feltárása és üzenetének bemutatása számos diszciplina segítségével lehetséges. A kereszténységnek mint vallásnak és egyháznak az esetében e tekintetben a legautentikusabb maga a teológia, amely azonban nem nélkülözheti és nem is negligálja a többi tudomány: így elsősorban a történettudomány, a régészet, a néprajz idevágó eredményeit.

Az e-könyv a Kossuth Kiadónál 1999-ben megjelent, ma már nem kapható mű e-könyv-változata - illusztrációk nélkül.

További ajánlatunk

Kína legrövidebb története
borító: Kína legrövidebb története>
2 999 Ft
A földrajz fogságában
borító: A földrajz fogságában>
2 590 Ft
A fekete viking
borító: A fekete viking>
2 799 Ft
Ferenc József és Sisi
borító: Ferenc József és Sisi>
3 890 Ft
Kun vezérek leszármazottai
borító: Kun vezérek leszármazottai>
1 300 Ft
Gondolatok az ember történetéről
borító: Gondolatok az ember történetéről>
2 990 Ft
Dunkirk
borító: Dunkirk>
2 490 Ft
Szent Lajos utódai
borító: Szent Lajos utódai>
690 Ft

Hasznos holmik