• ISBN:
  ISBN 9789630982207
 • KIADÓ:
  Volos Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  515 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

Háborúk, forradalmak és a fasizmus kora

Válogatott tanulmányok és írások (PDF e-könyv)

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9789630982207
 • KIADÓ:
  Volos Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  515 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

A modern kor történetét háborúk és forradalmak alakították - formálták és deformálták. S két szélsőség: a fasizmus és a sztálinizmus. A kötet 44 tanulmánya és írása ezek elemzésével foglalkozik, illetve kapcsolódik be a körülöttük folyó ma is éles vitákba.

A háború tematikája az 1998-ban megjelent „Béke és háború, a nemzetközi békeszervezetek története” című könyv megírását követő kutatások eredményeit tartalmazza, mindenekelőtt a II. világháború kirobbanásának előtörténetével foglalkozik. Valamint egy kemény vitáét, amely az Élet és Irodalom hasábjain jelent meg.

A forradalmak tematikája a bolsevikok első időszakával, vagyis Leninnel kezdődik, folytatódik a Kommunista Internacionáléval és a sztálinizmussal, majd a Kommunista és Munkáspártok Tájékoztató Irodájával, s zárul a jelenlegi vitával az államszocializmusról. Ez a blokk mintegy folytatása a „Komintern és a fasizmus 1921–1929” című, még 1980-ban megjelent monográfiának.

A fasizmus témakörének válogatása a „Hitler hatalomra jutása” című monográfia (1983) után keletkezett fontosabb tanulmányokból áll, középpontban Hitler hatalomra jutásának mindmáig általában tévesen bemutatott körülményeivel, Olaszországgal és Ausztriával, s kiegészülve két tanulságos dolgozattal, amelyet a szerző hallgatói írtak Hitler hatalomra jutásának 80. évfordulóján.

A válogatás elsődleges szempontja az volt, hogy az eredeti dokumentumokat feltáró, egyben olvasható írások kerüljenek a kötetbe, kiegészülve a szubjektív megjegyzéseket is tartalmazó, talán, remélhetően, akár vitára is késztető részletekkel.

SZÉKELY GÁBOR történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora 1942-ben született Budapesten. 1966-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem, valamint orosz nyelv- és irodalom szakán szerzett diplomát. 1966-tól a Párttörténeti Intézet (1989-től Politikatörténeti Intézet) munkatársa, majd 1988-tól 2000-ig tudományos igazgatója.

Tanított a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, Szegeden a József Attila Tudományegyetem docense. 2000-től az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékén tanít, egyetemi tanár, tanszékvezető, a Történeti Intézet Doktori Iskolájának vezetője. 2013-tól professzor emeritus.

Ösztöndíjasként kutatott, illetve több ízben meghívottként előadott Amszterdamban, Bécsben, Berlinben, Bonnban, Freudenbergben, Moszkvában, New Yorkban, Párizsban, Pekingben, Prágában, Rómában, Salzburgban, Stockholmban, Szófiában, Ungváron, Varsóban, Washingtonban.

További ajánlatunk

Nagy Sándor - A hódító
borító: Nagy Sándor - A hódító>
3 590 Ft
A földrajz fogságában
borító: A földrajz fogságában>
2 590 Ft
Kalmárköztársaság
borító: Kalmárköztársaság>
2 400 Ft
Gondolatok az ember történetéről
borító: Gondolatok az ember történetéről>
2 990 Ft
A hírnök
borító: A hírnök>
2 390 Ft
Perzsák
borító: Perzsák>
890 Ft
A valódi James Bond
borító: A valódi James Bond>
1 420 Ft
A kém neve Garbo
borító: A kém neve Garbo>
990 Ft

Hasznos holmik