• KIADÓ:
    Corvina Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2019
  • OLDALSZÁM:
    280 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789631365993

Bibó megmondja

Részletek Bibó István írásaiból

Olvass bele!
  • KIADÓ:
    Corvina Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2019
  • OLDALSZÁM:
    280 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789631365993

Bibó István naiv álmodozó, ködszurkáló idealista lett volna, aki negyven éven át többször is közzétette közigazgatási reformjavaslatait, mert szerinte a megyerendszer súlyosan elavult? Vagy aki részletesen megvizsgálja a nemzetek világszintű együttműködésének lehetőségeit és előfeltételeit, miközben javában dúl a hidegháború?
Inkább arról van szó, amit Petri György úgy fogalmazott meg, hogy ő a "Lehetséges Történelem" egyik legfontosabb képviselője. Ugyanis Magyarország valós és lehetséges történelme között egyre mélyül a szakadék: az ország makacsul nem akarja megismerni valóságos történelmi múltját, ábrándképekhez ragaszkodik, ebből lesz aztán az eltorzult alkat, a zsákutcás történelem. Bibó egész életművével heroikus küzdelmet folytatott azért, hogy ez megváltozzon. Tanulmányaiban a történelemtudomány, a pszichológia, a politológia és a filozófia területéről származó, imponáló tudását felhasználva írta meg kegyetlenül őszinte, mégis mélyen empatikus látleleteit Európáról, főleg Közép- és Kelet-Európáról, azon belül is leginkább Magyarországról.

Egyik írásának végén Moltkét, a porosz hadvezért említi, aki azt tanácsolta egy fiatal katonának, hogy ókori történetírókat olvasson, mert ők még nem vesztették el azt az érzéküket, hogy a dolgokat a saját okaikra vezessék vissza. Bibó életművének ez a rövid mondás lehetne a leghívebb mottója.

További ajánlatunk

Biszku
borító: Biszku>
2 999 Ft
Utak a senkiföldjén
borító: Utak a senkiföldjén>
4 000 Ft
Rosszfiúk világforradalma
borító: Rosszfiúk világforradalma>
3 490 Ft
Magyarország globális története
borító: Magyarország globális története>
3 799 Ft
Ismeretlen Trianon
borító: Ismeretlen Trianon>
3 490 Ft
A Harmadik Magyar Köztársaság
borító: A Harmadik Magyar Köztársaság>
990 Ft
Forradalom és szabadságharc
borító: Forradalom és szabadságharc>
990 Ft
A paraszti társadalom felbomlásának kezdetei
borító: A paraszti társadalom felbomlásának kezdetei>
990 Ft

Hasznos holmik