• KIADÓ:
    Jelenkor Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    460 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2019
  • ISBN:
    ISBN 9789635180080

Bolyai

Olvass bele!
  • KIADÓ:
    Jelenkor Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    460 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2019
  • ISBN:
    ISBN 9789635180080

„Amikor megszülettél, azt gondoltam, te fogod a régi és az új világot összekötni, te leszel a híd a sötét szakadék fölött. Még most is ebben a reményben gondolok rád. Tudom, hogy feladataid vannak, ne tedd tönkre magad…”

A fent sorokat Bolyai Farkas írja fiának, a szintén matematikus Bolyai Jánosnak. Az ifjabb Bolyai a regény címszereplője, a tizenkilencedik századi zseni, a matematika Mozartja, a zene Einsteinje, mert nemcsak a nemeuklideszi matematika megalkotása fűződik a nevéhez, hanem zeneelméleti munkáiban is korszakos felfedezéseket tett, melyeket a korabeli tudományos körök hitetlenkedve fogadtak. Miközben kibontakozik előttünk egy bonyolult apa–fiú kapcsolat, s tanúi lehetünk egy meg nem értett gondolkodó mindennapi tépelődéseinek, aközben a történet másik szálán épp az ő rendkívüli életét és kéziratos hagyatékát tanulmányozza napjainkban Láng Zsolt regényének író hőse, aki ösztöndíjasként egy svájci kolostorban tölti napjait. A történet fonalát 12.683 jegyzetpapír zűrzavaros kupaca vezeti – hol részesei vagyunk keletkezésüknek, hol kiderül róluk, hogy szerzőjük halála után évtizedeken keresztül gondatlanul hányódtak, bizonyos lapjai gyújtósként végezték, egyik-másikkal ablakot is pucoltak.

Időben és térben váltakozó fejezetek között két férfi élete tárul fel előttünk, míg az egyik révbe ér, a másik „a reménytelenség lavináját húzta, vonta, robbantotta, idézte, rántotta magára”.

További ajánlatunk

Nikola Tesla Budapesten
borító: Nikola Tesla Budapesten>
2 499 Ft
Visz a vonat
borító: Visz a vonat>
2 999 Ft
Egy pesti leány története
borító: Egy pesti leány története>
1 799 Ft
Visszatérünk
borító: Visszatérünk>
1 990 Ft
A tenyérjós
borító: A tenyérjós>
2 799 Ft
Mi történt avagy sem
borító: Mi történt avagy sem>
1 990 Ft
Szökés
borító: Szökés>
1 000 Ft
V. és U.
borító: V. és U.>
890 Ft

Hasznos holmik