• FORDÍTOTTA:
  Garam Katalin
 • EREDETI CÍM:
  ”Der stått ett rum här och väntar på dig…”
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2020
 • OLDALSZÁM:
  608 oldal
apple store link google play link

Raoul Wallenberg története

"Itt egy szoba, és rád vár..."

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Garam Katalin
 • EREDETI CÍM:
  ”Der stått ett rum här och väntar på dig…”
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2020
 • OLDALSZÁM:
  608 oldal
apple store link google play link

Raoul Wallenberg másmilyen életet képzelt el magának. Nem kereste a hős szerepét, még csak kalandra sem vágyott. 1944 háborús tavaszán töltötte be 32. évét, és egy kis kereskedelmi vállalatnál dolgozott, amely libákat, pulykákat és tojásport importált Magyarországról. Építészmérnöki végzettségével az üzleti életben szeretett volna karriert elérni, de nehezen találta a helyét.
Akkor kezdődött a vészkorszak Magyarországon. Egy amerikai–svéd akciót terveztek az európai zsidóság maradékának megmentésére. A svéd kormánynak valakit Budapestre kellett küldenie, de kit? Véletlen események sorozata következtében Raoul Wallenberg került a figyelem középpontjába. Fél évvel később több ezer magyar zsidó a fiatal svédnek köszönhette életben maradását.
1945 januárjában Raoul Wallenberg szabad akaratából a szovjet csapatok elé ment a szétbombázott Budapesten. Soha többet nem látta viszont Svédországot.

Az Itt egy szoba, és rád vár nemcsak egy fantasztikus, lélegzetelállító történet, hanem egy nagyszabású kutatómunka eredménye is eddig ismeretlen archívumokban. Először olvashatjuk Raoul Wallenberg teljes élettörténetét, amennyire ez ma megismerhető a rendelkezésre álló forrásokból. Megismerhetjük gyermekéveit, a háborús Stockholmban tett korai karrierpróbálkozásait, a drámai budapesti féléves tartózkodását, letartóztatását és a szovjet börtönben töltött időt, de a sorsával kapcsolatos, egészen napjainkig tartó politikai játszmákat is. Először követhetjük Raoul Wallenberg családjának történetét a tragikus diplomáciai kudarcok sorozatának tükrében. Új választ kapunk arra a kérdésre, hogyan lehetséges, hogy Raoul Wallenberg a Fehér Ház politikai szemléletváltása következtében az 1970-es évek végére amerikai hőssé válik.
Az író, Ingrid Carlberg, tudományos pontossággal kidolgozott műve közérthető és megrázó olvasói élményt nyújt, amelyben a történelem ismert személyiségei kelnek életre. Raoul Wallenberg, az ember, előlép az árnyak közül, moszkvai élete úgyszintén. A beillesztett jelenkori történetek mélyebben segítenek megérteni, hogy mi, és miért történt. Egy valóban izgalmas, vonzó, karakteres és kimerítő portré erről a titokzatos emberről – ennél talán történész soha jobban nem tudott megközelíteni egy valóságos embert és feltárni az igazságot a sorsáról.

További ajánlatunk

Elon Musk
borító: Elon Musk>
6 899 Ft
Keanu Reeves
borító: Keanu Reeves>
4 290 Ft
Maszk nem takarta már
borító: Maszk nem takarta már>
3 899 Ft
A Churchill-lányok
borító: A Churchill-lányok>
3 499 Ft
Apropó nélkül
borító: Apropó nélkül>
4 000 Ft
Orvos az ország közepén
borító: Orvos az ország közepén>
640 Ft
Hogyan legyünk milliárdosok?
borító: Hogyan legyünk milliárdosok?>
1 990 Ft
Colin Firth
borító: Colin Firth>
1 990 Ft

Hasznos holmik