• KIADÓ:
  Corvina Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  320 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • ISBN:
  ISBN 9789631366556

Erdély tragédiája 1657-1662

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Corvina Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  320 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • ISBN:
  ISBN 9789631366556

Ma Magyarországon az 1657. év talán még az érettségizett olvasók számára is csupán egy - a szinte biztosan feledésre ítélt - sok-sok évszám közül a középiskolai tankönyvekből. Az Erdély múltjában tájékozottabb olvasók - és mindenekelőtt az erdélyi és partiumi magyarság - számára ez az évszám alighanem az Erdélyi Fejedelemség történetének egyik legnagyobb jelentőségű dátuma: az ebben az évben lejátszódó tragikus eseményeket Csorba Dávid történész joggal nevezte az "erdélyi fejedelemség Mohácsának".
A korabeli értelmezések szerint az erdélyi hadsereg ez évi lengyelországi fogságba esése nyitotta meg - s ikonikus módon meg is jelölte - az 1657-1662 közötti időszakot. Ezzel kezdődött Erdély "fatális" éveinek sora, amikor öt év alatt öt fejedelem került trónra, s közülük három is erőszakos halállal hunyt el. Az utókor szemében ezzel az évvel vette kezdetét Erdély "haldoklása", amikor rövid idő alatt nem maradt talpalatnyi föld sem az országban, amit ne pusztított volna el módszeresen az ellenség. Elveszett a fejedelemség területének közel ötöd része, s ez volt az az idő, amikor több százezres nagyságrendben hurcolhatták rabságba a fejedelemség alattvalóit. Így ez a rövid időszak alighanem maradandó demográfia nyomokat hagyott a Kárpát-medencei magyarság történetében.

B. Szabó János történész a nagy sikerű A tatárjárás, A mohácsi csata és a Háborúban Bizánccal után ismét egy, a magyarság históriáját alapjaiban befolyásoló eseménysort vizsgál meg a tőle megszokott alapossággal, mindig a tényekhez ragaszkodva, újszerű felfogásban.

További ajánlatunk

Zrínyi Miklós és öröksége
borító: Zrínyi Miklós és öröksége>
1 778 Ft
Második Trianon?
borító: Második Trianon?>
1 953 Ft
Hadik András válogatott hadügyi írásai
borító: Hadik András válogatott hadügyi írásai>
1 699 Ft
Egy forint a krumplis lángos
borító: Egy forint a krumplis lángos>
2 590 Ft
A holokauszt és a családom
borító: A holokauszt és a családom>
2 700 Ft
Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban
borító: Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban>
2 190 Ft
A paraszti társadalom felbomlásának kezdetei
borító: A paraszti társadalom felbomlásának kezdetei>
990 Ft
Nemzetiségek a történelmi Magyarországon
borító: Nemzetiségek a történelmi Magyarországon>
990 Ft

Hasznos holmik