apple store link google play link

A párbajozó úriember

Kultúrális örökség-sorozat

Olvass bele!
apple store link google play link

„Úriemberként gondolkodom, tehát úriember vagyok” – vallották magukról a századfordulón azok az urak, akik „a létező társadalmi rend fenntartásában másoknál nagyobb mértékben érzik magukat érdekelve, és ezért ama rendért adott esetben nagyobb tevékenységre, áldozatokra, esetleg egész egyéniségük latbavetésére, életük kockáztatására is hajlandók”.

Ki az úriember? Mik az úriemberi lét feltételei? Melyek az ennek megfelelő anyagi és műveltségi követelmények? Mi határozza meg az úriember presztízsét? Becsületsértés esetén hogyan vesz elégtételt? – Ha egy úriembert becsületében támadtak meg, azt nem lehetett megtorlatlanul hagyni, mert ezzel az illető kizárta magát az úriemberek közösségéből. Ezért párbajt vívtak a politika, a hadsereg, a sajtó, a művészet, a közigazgatás és a gazdatársadalom tagjai egyaránt, „a kaszárnyák lovaglóiskolái és a vívótermek szinte visszhangzanak a pisztolylövésektől és a kardok csattogásától”.
Ezzel a letűnt világgal ismerteti meg az olvasót Novák Béla könyve, mely tényekre alapozva, részletesen és olvasmányosan taglalja a párbaj történetét a lovagi tornáktól a párbajmánián át egészen a párbaj alkonyáig.

További ajánlatunk

Történelmet író betegségek
borító: Történelmet író betegségek>
3 199 Ft
Mészöly Miklós
borító: Mészöly Miklós>
3 899 Ft
Ideje van
borító: Ideje van>
1 690 Ft
Esszék, cikkek
borító: Esszék, cikkek>
4 199 Ft
Félmúlt és jelen
borító: Félmúlt és jelen>
1 300 Ft
A melankólia dicsérete
borító: A melankólia dicsérete>
2 590 Ft
Egy kis séta
borító: Egy kis séta>
990 Ft
Szőcs Géza
borító: Szőcs Géza>
990 Ft

Hasznos holmik